Снимка: БГНЕС

Той беше извън властта повече от година и половина, но правните проблеми, свързани с дните, прекарани като президент на Съединените американски щати, все още представляват известен риск за Доналд Тръмп.

Претърсването на дома на Тръмп във Флорида от Федералното бюро за разследване (ФБР) насочи вниманието към боравенето му с официални документи, докато беше президент. Има и още две продължаващи разследвания - едно за възможна намеса в избори и друго за предполагаеми финансови престъпления.

Още по темата

Междувременно политическо разследване обмисля да препоръча наказателни обвинения за ролята на Доналд Тръмп в щурма на Конгреса на 6 януари 2021 г.

Тъй като Тръмп обмисля отново да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г., ето правните случаи, които биха могли да застрашат тези амбиции.

Записки от Белия дом

Когато Тръмп напусна Белия дом, той взима кутии със записки със себе си в своя курорт Мар-а-Лаго във Флорида. Но съгласно Закона за президентските архиви премахването на официални архиви може да представлява криминално престъпление.

Според самия Тръмп "голяма група агенти на ФБР" са претърсили резиденцията му на 8 август. Неговият адвокат Кристина Боб каза пред NBC News, че са иззети някои документи.

През февруари Националният архив съобщи, че има 15 кашона с документи в Мар-а-Лаго, които Тръмп е трябвало да предаде, когато напусна Белия дом. По-късно агенцията каза на Конгреса, че кутиите включват "елементи, маркирани като класифицирана информация за националната сигурност".

Но Доналд Тръмп твърди, че правителството "не е намерило нищо" и че демократите просто "търсят следващата си измама".

Воденето на записи позволява на президентите да бъдат държани отговорни за действията си в офиса, казва президентският историк Линдзи Червински. Но прилагането на закона за президентските архиви е "сложно", допълва тя, защото законът изисква "добрата воля" на президентите да запазят своите архиви.

Бунтът в Капитолия

Тръмп е обвинен в подбуждане към "въстание", когато неговите поддръжници нахлуха сградата на Капитолия, докато членове на Конгреса удостовериха изборната победа на Джо Байдън на 6 януари 2021 г.

Седмици преди това той направи неоснователни твърдения за изборни измами, които повтори на митинг в мол във Вашингтон точно преди бунта. Малко след това Тръмп беше оправдан в политически процес в контролирания от републиканците Сенат и поддръжниците му обявиха победа. Но това не беше краят.

През юли миналата година политици от Демократическата партия и някои републикански сформираха комисия за 6 януари, която проучва в детайли действията на Тръмп. Той е получил хиляди съобщения, направени от и до Белия дом този ден.

Досега публичните изслушвания на комисията генерираха поток от обвинения, включително показания от собствените помощници и съветници на Доналд Тръмп, че той е знаел, че твърденията за изборни измами са неверни - и че стъпките, които предприема, за да отмени резултатите, са незаконни. Разбира се, има една ключова разлика между тези изслушвания и наказателния процес - Тръмп и неговите поддръжници не са имали възможност да предложат своята защита.

Въпреки че комисията няма законови правомощия да преследва Тръмп, тя може да избере да отнесе наказателни обвинения до главния прокурор Мерик Гарланд.

Възможните обвинения включват възпрепятстване на преброяването на гласовете в Конгреса и заговор за измама на САЩ чрез отмяна на изборните резултати, което може да бъде наказуемо с глоби или затвор.

Никой бивш президент обаче никога не е бил разследван по този начни. Допълнителни публични изслушвания ще се проведат през септември.

Намеса в изборите

Няколко дни преди щурма на Конгреса, висшият изборен служител в щата Джорджия получава необичайно телефонно обаждане.

"Просто искам да намеря 11 780 гласа", казва развълнуваният Тръмп на републиканския държавен секретар на Джорджия Брад Рафенспергер. Гласовете щяха да дадат победа на Тръмп в ключовия суинг щат за 2020 г. Твърдейки за необоснована изборна измама, бившият президент предполага, че такъв резултат може да е възможен, ако Рафенспергер "преразгледа" резултата.

11 780-те гласа така и не се материализираха. "Вярваме, че нашите числа са правилни", казва Рафенспергер.

Главният прокурор на окръг Фултън в Джорджия, Фани Уилис, започна разследване на потенциални щатски изборни престъпления, наказуеми с глоби или лишаване от свобода.

Тръмп гледа на случая като на "лов на вещици", но обаждането му до Рафенспергер може да бъде "уличаващо изявление", казва Барбара Маккуейд, професор по право в Мичиганския университет, пред BBC.

Прокурорите обаче ще трябва да докажат съмнението, че Тръмп е знаел, че действията му са измамни.

Финансови афери

Някои експерти смятат, че обвиненията в данъчни и банкови измами в Ню Йорк са най-голямата заплаха пред кандидатирането на Доналд Тръмп за президент.

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс и неговият екип прекараха повече от две години в проучване на финансите на Тръмп в търсене на възможни престъпления.Тези предполагаеми престъпления включват надуване на стойността на активите за получаване на заеми, вид измама, която може да доведе до затвор.

За прокурорите овладяването на данъчните декларации на Тръмп и обвинението срещу главния финансов директор на компанията му в данъчни измами бяха два големи пробива.

След това в края на 2021 г. Ванс напусна поста и беше заменен от колегата си демократ Алвин Браг. За да продължат случая, двамата прокурори, водещи разследването, Кери Дън и Марк Померанц, се опитаха да убедят новия си шеф, че разполагат с достатъчно доказателства, за да повдигнат наказателни обвинения.

Той не се съгласи, прокурорите подадоха оставки и разследването беше спряно.

Техният екип "не се съмняваше дали Тръмп е извършил престъпления – той го е направил", пише Померанц в писмото си за напускане до Браг.

Тези предполагаеми престъпления бяха категорично отречени от Доналд Тръмп.

Ако Браг някога повдигне обвинение, той наистина трябва да го направи правилно, защото "правосъдната система ще бъде на показ", казва Даниел Р. Алонсо, бивш прокурор на щата Ню Йорк.

За да се усложнят нещата, някои от обвиненията от разследването на Ванс се разглеждат от главния прокурор на Ню Йорк в отделно гражданско разследване, което започна през 2019 г.

Неправилно сексуално поведение

"Тя не е мой тип", каза Тръмп в отговор на обвиненията, че е нападнал сексуално колумнист през 90-те години. "Никога не се е случвало, нали?"

Това беше през 2019 г., дни след като Джийн Карол отправи обвиненията. Впоследствие тя съди Тръмп за това, че я е нарекъл лъжкиня.

Делото отдавна е затънало в юридически плаващи пясъци, но датата на процеса вече е определена за 6 февруари 2023 г. - освен ако междувременно няма извънсъдебно споразумение.

Това трябва да е всичко, нали? Не точно. Дълъг списък от други разследвания и потенциални съдебни дела включва:

• Наказателното разследване на главния прокурор на Вашингтон за нападението от 6 януари. Миналата година той каза, че Тръмп може да бъде обвинен за насърчаване на насилието, но не са предприети никакви действия

• Различни съдебни дела от полицейски служители, които обвиниха Тръмп в подстрекателство към нападението от 6 януари, при което те претърпяха наранявания

• Съдебно дело от племенницата на Тръмп, Мери Тръмп, която твърди, че нейният чичо и неговите братя и сестри са я измамили за наследство. Тръмп се опита да отхвърли делото, което беше заведено в щатския съд в Ню Йорк

• Дело, заведено във федералния съд в Манхатън от бившия личен адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, който твърди, че старият му шеф го е върнал обратно в затвора като отмъщение за това, че е написал мемоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase