Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп се обяви за "най-здравия президент някога" за разлика от президента Байдън. Той затвърди позицията си на фаворит за следващия кандидат за президент на републиканците на конференция за верните на партията в Тексас.

76-годишният Тръмп беше главният оратор на влиятелната Conservative Political Action Conference.

Анонимна анкета на делегати за техния предпочитан кандидат за 2024 г. сочи за бившия президент 69% подкрепа, давайки му голяма преднина пред най-близкия му съперник. Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, който остана на второ място с 24%

Тръмп говори почти два часа в праймтайма в събота, връщайки се към познати теми като неоснователното твърдение, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него.

В слабо завоалирана атака срещу Байдън, който беше в изолация през по-голямата част от последните две седмици, след като даде положителен тест за коронавирус, Тръмп похвали собствената си сила на духа, като заяви, че неговият бивш лекар в Белия дом Рони Джаксън "обичал" да гледа тялото му. "Той беше страхотен лекар", каза Тръмп. "Той беше адмирал, лекар, а сега е конгресмен."

"Той обичаше да гледа тялото ми. Беше толкова силно, мощно. Казваше, че съм най-здравият президент, който някога е живял. Казах си: "Харесвам този човек", обяви бившият президент.

Тръмп продължи темата ог последните си речи по въпросите на закона и реда с авторитарен тон и продължи атаките си срещу "будността", обещавайки, че транссексуалните спортисти няма да могат да се състезават в женските спортове, ако той се върне на власт.

Той повтори призива си бездомните хора да бъдат преместени в "палаткови градове" в покрайнините на големите американски градове. "Време е да си върнем нашите улици и обществени пространства от бездомните, наркозависимите", заяви той.

"Единственият начин да премахнете лагерите на бездомните и да възстановите нашите центрове е да отворите големи парцели, големи участъци сравнително евтина земя в покрайнините на различните градове и да привлечете медицински специалисти, психиатри, психолози и специалисти по рехабилитация на наркотици и да създадем палаткови градове... Трябва да преместим бездомните, докато не могат да си върнат живота", каза той.

"Ако погледнете страните по света, единствените, които нямат проблем с наркотиците, са тези, които въвеждат смъртно наказание за наркодилъри", обяви той, добавяйки, че подобна позиция в САЩ ще намали трафика на наркотици.

Популярността на Тръмп сред посетителите на Conservative Political Action Conference изглежда нараства. На подобно събитие във Флорида през февруари бившият президент спечели 59%, а ДеСантис - 28 процента.

Тръмп покани на сцената Райли Гейнс - плувец от университета в Кентъки, който критикува транссексуалните съперници.

"Ще държим мъжете далеч от женския спорт", обеща Тръмп. "Само за да ви покажа колко е нелепо, погледнете ме. Аз съм много по-голям и много по-силен от нея", каза той. "Няма начин да ме победи в плуването. Всички ли сме съгласни?"

В един момент Гейнс изглежда се отдръпна от опита на Тръмп да я целуне по бузата.

Conservative Political Action Conference включваше и изказвания на Виктор Орбан, премиер на Унгария, и Найджъл Фараж, бивш лидер на Партията за Брекзит. То беше финалът на една спорна седмица за Тръмп.

Той се наслаждаваше на успех на междинните избори през ноември. Кандидатите потърсиха подкрепата му и във вторник списъкът с кандидати на Тръмп помете дъската в Аризона, ключов щат, който Байдън спечели през 2020 г. с няколко хиляди гласа.

В същото време голямо федерално жури, което разследва усилията на екипа на Тръмп да отмени изборите през 2020 г., призова Пат Сиполоне, съветник на Белия дом при Тръмп, и Патрик Филбин, негов заместник. Това показва засилване на разследването на Министерството на правосъдието на САЩ за безредиците в Капитолия на 6 януари 2021 г., когато поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата с надеждата да спрат утвърждаването на Байдън за президент.

Комисията на Конгреса, разследваща бунта, довел до смъртта на петима души, критикува Тръмп, особено за бездействието му, когато стана очевидно, че бунтовниците са проявили насилие.

Вчера Байдън получи разрешение от лекари в Белия дом да пътува след отрицателен тест за коронавирус. За първи път той даде положителна проба на 21 юли.

Въпреки липсата на пряк контакт с официални лица, администрацията на Байдън се радва на една от най-плодотворните си две седмици. Снощи демократите в Сената приеха референтния разходен законопроект на Байдън, който ще събере повече от 700 милиарда долара през следващото десетилетие.

Законодателството ще наложи 15-процентов минимален данък върху големи, печеливши компании, има разпоредби за климата и ще позволи на Medicare, правителствената програма за здравно осигуряване, да договори по-ниски разходи за лекарства.

Убийството на Айман ал Зауахири, лидер на Ал Кайда, при нападение с дрон на 31 юли даде на Белия дом така необходимия тласък на външната политика.

Имаше и успешни усилия за приемане на скромно законодателство за контрол върху оръжията и броят на работните места от миналата седмица показа, че безработицата е спаднала до едва 3,5% през юли, съответствайки на 50-годишното дъно, достигнато в началото на 2020 г. точно преди избухването на COVID-19.

Анкета за RealClearPolitics в петък обаче показа, че почти 57% от американците не одобряват работата на Байдън, като малко под 40% го одобряват.

Инфлацията все още е най-висока за поколенията и демократите от левицата на партията са разочаровани от липсата на напредък в кодифицирането на правата на абортите след решението на Върховния съд през юни да отмени Roe v Wade.

Това решение позволи на консервативните щати да приемат свое собствено законодателство за абортите. В събота Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом, описа законодателството в Индиана, което почти напълно забранява аборта, като "опустошителна стъпка".

"Законодателният орган на Индиана предприе опустошителна стъпка в резултат на екстремното решение на Върховния съд да отмени Roe v Wade и да премахне конституционно защитеното право на жените на аборт", каза тя. "А това е още една радикална стъпка от републиканските законодатели да отнемат репродуктивните права и свобода на жените и да поставят личните решения за здравеопазване в ръцете на политиците, а не на жените и техните лекари.“

За разлика от това, Тръмп продължи да се позиционира като спасител на страната, като заяви в речта си: "Америка е на ръба на пропастта. . . и нашето движение е единствената сила на земята, която може да я спаси."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase