Снимка: БГНЕС

Лоши новини за Доналд Тръмп, който само преди дни обяви, че е взел решението да се кандидатира за президент и през 2024 година - набирането на средства в подкрепа на кампанията му рязко е намаляло през първата половина на годината. По този начин той изостава от ДеСантис, губернаторът на Флорида, който се очаква да бъде негов съперник за републиканската президентска номинация през 2024 г.

Още по темата

Обмисляйки опит да си върне Белия дом в евентуален реванш с Джо Байдън, набирането на средства от бившия президент падна под 50 милиона долара за период от шест месеца за първи път, откакто той напусна поста преди 18 месеца.

Комитетът за набиране на средства на Тръмп е донесъл 36 милиона долара през първата половина на тази година, според анализ на The Washington Post по данни от WinRed - порталът, който събира дарения от републиканците.

Въпреки че името и влиянието на Тръмп все още доминират в Републиканската партия, до спадът на доходите се стигна, тъй като се дава повече доверие на други кандидати, особено на ДеСантис. Губернаторът на Флорида е основният съперник на бившия президент за номинацията, намалявайки преднината на Тръмп в социологическите проучвания. Той го изпревари и по средства, събирайки 45 милиона долара през първата половина на годината.

Тръмп вече е натрупал доста средства за 2024 г., като събра 120 милиона долара дарения миналата година, но неговата машина за набиране на средства закъса. Неговият комитет донесе 17 милиона долара между април и юни, което е спад с 2 милиона долара спрямо предходното тримесечие.

След скока на даренията миналата година, подхранван от твърденията му за "откраднатите избори" през 2020 г., когато Байдън спечели, даренията за Тръмп са намалели през седем от последните девет месеца.

Този спад отразява и факта, че много републиканци са уморени от хаоса, който заобикаля бившия президент и отказа му да приеме поражението си през 2020 г. Проучване на The New York Times/Siena College миналата седмица установи, че почти половината от републиканците искат нов кандидат да води партията на следващите избори.

Сред гласоподавателите на възраст под 35 години около 64^% са заявили, че биха гласували срещу Тръмп на предварителни президентски избори. Изобличителните разкрития на комисията на Конгреса, разследваща бунта в Капитолия на 6 януари миналата година през последните седмици, повишиха възможността за повдигане на наказателно обвинение срещу бившия президент и допълнително навредиха на репутацията му сред гласоподавателите извън неговите върли фенове.

Доказателствата за това какво е бил готов да направи Тръмп, за да се опита да се задържи на властта, когато неговите привърженици нахлуха в Конгреса, доведоха САЩ до ръба на конституционна криза, безпрецедентна след Американската гражданска война. Почти всеки пети анкетиран каза, че Тръмп е "стигнал толкова далеч, че е заплашил американската демокрация".

Проучването на New York Times/Siena също установи, че Тръмп изостава от Байдън в хипотетичен реванш от тяхната надпревара през 2020 г. Въпреки рязкото падане на подкрепата за президента, с рейтинга му на одобрение от 33%, той все още води пред Тръмп с 44% срещу 41%.

Междувременно ДеСантис намали преднината на Тръмп за републиканската номинация до девет пункта - резултат от социологическо проучване, който намали преднината на бившия президент до едноцифрено число за първи път. Републиканските донори все повече подкрепят ДеСантис.

Тейлър Будович, говорител на Тръмп, отхвърли предположенията, че хватката на бившия президент върху Републиканската партия отслабва.

"Той не само набира пари с несравними темпове, но инвестира в кандидати за "Първа Америка" и продължава да развива движението Maga [Make America Great Again] до 2022 г. и след това", каза Будович, добавяйки, че "всяко друго предложение е просто случай на пристрастие, разпространявано от фалшивите новини".

Тръмп публично отхвърли заплахата от ДеСантис, но се казва, че е разтревожен от предизвикателството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase