Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта – 4 юли. „Като стратегически съюзници нашите две страни си сътрудничат ефективно в усилията за справяне с регионалните и световни предизвикателства“, посочва президентът Румен Радев в своето поздравление до американския си колега, в което му пожелава крепко здраве и успешна работа за благоденствието на американския народ.

Румен Радев подчертава съдържателния двустранен дневен ред в сфери от взаимен интерес като сигурност и отбрана, правоприлагане, борба с тероризма, икономика и търговия, култура и контакти между народите на двете страни. В писмото си българският президент приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили. Значението на стратегическото партньорство между България и САЩ в редица области, особено на фона на срива на международната система за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна, също е откроено в писмото на държавния глава.

„България и САЩ могат да направят още много за разгръщане на пълния потенциал в отношенията помежду си“, посочва Румен Радев и отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години. Президентът подчертава още, че сред непосредствените приоритети е внасянето на нов импулс в стратегическия диалог между двете страни, включително и чрез присъединяването на България към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност.

 

Коментари Напиши коментар

21

hasmokar

преди 2 месеца

Позорно да се молим за визи, при нереципрочни за техния башибозук.

20

Колт 45

преди 2 месеца

Дано по-скоро да махнат визите че да могат сороските тролчета и други третополови изчадия да могат да отидат ЛИЧНО до така мечтаните САЩ и с очите си да видят за каква ккоччина става въпрос . Стига с това идеализиране на Краваристан, където от години синчетата на руски олигарски дори не искат да стъпват, където джендъри и афро активисти управляват и където *** психари могат свободно да си купят оръжие и да си пострелят за кеф в някое училище или магазин.... Велком то Съединените Афро Щати.

19

Пенчо Питанката

преди 2 месеца

Да поздравим с Националният им празник нашите господари - САЩ