Снимка: Pixabay

Служителите на технологични компании в Силициевата долина в момента се бунтуват масово срещу необходимостта да пътуват до офиса. След две години на пандемия и работа от вкъщи много хора са свикнали да работят отвсякъде и не виждат защо трябва да се отказват от новия си начин на живот.

Тази култура обаче среща твърд отпор от страна на някои шефове: работещите в Tesla например трябва да се връщат в офиса - на пълен работен ден. Това става ясно от имейл на шефа на компанията Илон Мъск до служителите. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка", пише Мъск.

Други компании сега пробват различни трикове, за да привлекат служителите обратно. Компанията майка на Google - Alphabet, например. От април 164 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса три дни в седмицата.

Google наскоро нае Лизо, една от най-търсените американски поп певици, за концерт в централата на компанията в Маунтин Вю. Искаме да направим завръщането в офиса "нещо много специално", пише Дейвид Радклиф, който отговаря за въпросите на работното място в Google.

През април производителят на чипове Qualcomm организира в Сан Диего т. нар. happy hour за добре дошли с безплатна храна и тениски, на което събитие главният изпълнителен директор Кристиано Амон лично поздрави служителите. Сега всеки вторник ще се сменят видовете корпоративна храна, а в сряда ще се провеждат спортни дейности, съобщава New York Times.

И Microsoft предложи на служителите си музика на живо, игри и безплатна бира и вино, за да отбележи завръщането им в офиса през февруари.

Apple, от друга страна, не избира подхода на моркова, а на тоягата. Компанията обаче не стига дотам, докъдето стига Мъск: от април насам нейните 154 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса един ден седмично. Постепенно времето за присъствие ще бъде удължено до три фиксирани дни - понеделник, вторник и четвъртък.

В проучване на изследователския институт ADP, проведено през април сред 32 хил. служители, две трети от тях заявяват, че биха обмислили да сменят работата си, ако им се наложи да се върнат в офиса на пълен работен ден. Групата на 18-24-годишните е особено настроена против това (71%). Подобно изискване от страна на работодателите се разглежда като "поведение от каменната ера", казва Ръсел Хенкок, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Joint Venture Silicon Valley.

В проучване на компанията за пазарни проучвания Gartner служителите посочват като причини за нежеланието си да се върнат в офиса времето за пътуване до работа, по-малката гъвкавост, риска от заразяване с коронавирус, както и разходите. На фона на най-високата инфлация от 40 години насам цените на бензина и храната в заведенията в САЩ рязко се повишиха.

В стремежа си да задържат служителите си, компаниите правят големи отстъпки. Amazon например първоначално изискваше от служителите си да се върнат в офиса на пълен работен ден миналата година. След това изискването се превърна в такова за три дни в седмицата, а сега висшите ръководители на всеки екип трябва да решават колко време им е необходимо да бъдат заедно в офиса. „Всички ние сме оценявани по това как обслужваме клиентите си, независимо откъде работим", пише главният изпълнителен директор Анди Джаси.

Междувременно Microsoft също позволява на служителите си да договарят хибриден модел на работа след консултация с ръководителите.

Целия анализ четете в investor.bg

Коментари Напиши коментар

47

Qanon

преди 1 месец

Когато не участваш в производствен процес с ръцете си и не се налага наистина да си на място в офиса или завода/фабриката, не редиш сървъри в шкафове и т.н... ЗАЩО е нужно да си в офиса?! Вкъщи имаш много повече удобства, не се налага да харчиш гориво и нерви, за да стигнеш до офиса, не рискуваш живота си на пътя. Днес имаме всички необходими технологии, за да пренесеш офиса си вкъщи - Скайп, Зуум, чатове и т.н... Кому е нужно?! Фирмите пестят от наеми, консумативи и ток.

46

Анонимен

преди 1 месец

До Програмист 41 - Има и доста злобица. Вече, като чуят че взимаш над 3000 лева, особено из малките градове, чешават, че едва ли не си мултимилионер и ги гледа от високо.

45

Анонимен

преди 1 месец

До Лили - АХАХХАХА - Жалко и ограничено мислене! "Мозъчето" се скапва, когаот не го позлваш. За справка - 90% отппулацията на тази страна.