Снимка: БГНЕС

Консервативното мнозинство във Върховния съд на САЩ показа в своето грандиозно решение за абортите и в други важни решения от последните дни, че е безстрашно, когато става въпрос за отменяне и дори пренебрегване на исторически прецеденти.

И консервативните съдии, които имат мнозинство от 6-3 гласа, може би едва сега започват да работят, въпреки че настоящият им мандат приключи в четвъртък.

Сред делата, с които съдът вече се е заел за следващия си мандат, започващ през октомври, са две, които дават възможност на консервативния му блок да сложи край на политиките на колежите и университетите, отчитащи расата при приема, за да се постигне по-голямо разнообразие на студентите - подход, който съдът подкрепи в прецедент от 2003 г. и потвърди през 2016 г. Друго дело през предстоящия мандат, свързано с федералната защита на водните пътища, ще постави на изпитание още един прецедент, пише Лорънс Хърли в анализ за "Ройтерс".

В поредица от неотдавнашни решения съдът отмени или подкопа собствените си прецеденти отпреди десетилетия.

"Мисля, че най-консервативните съдии не харесват голяма част от съвременното американско право и активно го променят. Те няма да позволят на прецедентите да им се изпречат на пътя", казва професорът от Юридическия факултет на Университета на Вирджиния Дъглас Лейкок.

Консервативните съдии стават все по-настоятелни след включването на третото консервативно назначение на бившия президент Доналд Тръмп Ейми Кони Барет през 2020 г. Назначението на съдия Кетанжи Браун Джаксън от президента на Демократическата партия Джо Байдън, който положи клетва на мястото на пенсиониращия се в четвъртък либерален съдия Стивън Брайер, не променя идеологическия баланс на съда.

С решението по делото за абортите, наречено Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, съдът отменя историческото решение по делото Roe v. Wade от 1973 г., с което процедурата е легализирана в цялата страна, както и решението от 1992 г., с което то е потвърдено. Консервативното мнозинство изпрати в небитието и решения от 2016 г. и 2020 г., с които се отменяха подкрепяни от републиканците щатски ограничения за абортите.

Консервативният съдия Кларънс Томас открито заяви готовността си да се откаже от прецедента на Върховния съд.

"Когато съм изправен пред очевидно погрешен прецедент, моето правило е просто: Не трябва да го следваме", пише Томас в съгласувано становище по дело от 2019 г.

Становището на Томас се фокусира върху "stare decisis" - латински термин, отнасящ се до правния принцип, според който съдилищата не трябва да отменят прецеденти без специална причина. Консервативният съдия Самюел Алито изглежда е на същото мнение в решението по делото за абортите от 24 юни, като пише, че вехтото решение по делото Roe е "изключително погрешно".

Религиозни права

В решение относно религиозните права от 27 юни съдът възприе малко по-различен подход към прецедента, когато допълнително стесни разделението на църквата и държавата в решение в полза на треньор по футбол в държавна гимназия, който е бил отстранен от местния училищен район за това, че е водил молитви на терена с играчите след мачове.

Съдът на практика отмени прецедент от 1971 г., в който се посочва как да се определи дали правителството е нарушило така наречената "клауза за установяване" на Първата поправка на Конституцията на САЩ, която забранява държавното одобрение на религията, въпреки че не го казва изрично.

Вместо това консервативният съдия Нийл Горсуч написа, че съдът "отдавна е изоставил" предишното решение и последващите решения, които са се основавали на него. Либералният съдия Соня Сотомайор написа в особено мнение, че нищо в предишните дела на съда "не подкрепя решението на този съд да отхвърли изцяло този прецедент".

Дейвид Ганс, адвокат в либералния Център за конституционна отговорност, заяви, че съдът изглежда не иска да признае "морската промяна" в закона.

"Това е много лекомислено", добави Ганс.

Консерваторите отдавна се оплакват от политиките за позитивни действия, използвани от много колежи и университети за увеличаване на броя на чернокожите и испаноговорящите студенти. Делата, които съдът ще разгледа, са свързани с Харвардския университет и Университета на Северна Каролина.

Съдът ще разгледа и въпроса за ограничаване на обхвата на забележителен федерален закон за околната среда, който регулира водните пътища, в случай, в който оспорващите са поискали от съда да преразгледа прецедент от 2006 г.

Наред с други важни дела през следващия мандат съдът ще разгледа жалба на републиканците от Северна Каролина, която може да даде на щатските законодателни органи много по-голяма власт върху федералните избори, като ограничи възможността на щатските съдилища да преразглеждат техните действия.

Друго дело може да отслаби още повече знаковия Закон за правата на глас от 1965 г., приет в защита на чернокожите и други малцинствени избиратели, в спор за очертаните от републиканците райони на Камарата на представителите на САЩ в Алабама. прочети повече

През цялата си история съдът понякога изрично е отменял свои прецеденти, като се започне от 1810 г., когато отхвърля решение от само две години по-рано, според база данни на федералното правителство, в която са изброени 234 такива дела.

През последните години съдът е бил най-склонен да отменя прецеденти през 2019 г., когато го е направил четири пъти.

С течение на времето съдът е намерил "много начини да заобиколи, разграничи или отмени прецедента", каза Лейкок, като добави, че либералното мнозинство вероятно ще направи същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase