Снимка: Pixabay

Най-малко 46 мигранти са открити мъртви в и около ремарке на трактор, изоставено край пътя в Сан Антонио, в централната част на Тексас, съобщиха властите.

Мрачното откритие е един от най-тежките инциденти с мигранти в Съединените щати през последните години и идва пет години след подобен смъртоносен инцидент в същия град, на няколко часа от мексиканската граница.

"В момента сме обработили приблизително 46 тела, които са сортирани, маркирани и обявени за починали", заяви пред репортери началникът на пожарната в Сан Антонио Чарлз Худ.

Той заяви, че 16 души са били транспортирани до болница живи и в съзнание - 12 възрастни и 4 деца.

"Пациентите бяха горещи на пипане, страдаха от топлинен удар, топлинно изтощение, нямаше следи от вода в превозното средство, то беше хладилен трактор с ремарке, но на него нямаше видимо работещ климатик", каза Худ.

Длъжностните лица съобщиха, че трима души са задържани във връзка с инцидента.

Сан Антонио, който се намира на около 250 км от границата, е основен транзитен маршрут за трафикантите на хора.

Превозното средство е намерено на път в близост до магистрала I-35 - основна американска артерия, която се простира чак до границата с Мексико. На мястото на инцидента се провежда мащабна спешна операция с участието на полиция, пожарна и линейки.

Губернаторът на Тексас Грег Абът, републиканец, който се обявява за твърда позиция по отношение на имиграцията, се обърна към президента Джо Байдън във връзка с инцидента - обвини го в "смъртоносна политика на отворени граници".

"За тези смъртни случаи е виновен Байдън", написа Абът в Туитър. "Те показват смъртоносните последици от отказа му да приложи закона."

Сан Антонио беше мястото на подобна мигрантска трагедия през 2017 г., когато 10 души се задушиха в задушно ремарке с развален климатик и запушени вентилационни отвори, докато пътуваха към Съединените щати. Десетки други бяха хоспитализирани с топлинен удар и дехидратация - като се смята, че в камиона са пътували до 200 души, повечето от които са избягали, когато той е спрял на паркинг.

"Господи, помилуй ги. Те се надяваха на по-добър живот", написа в Туитър Густаво Гарсия-Силер, архиепископ на Сан Антонио, след като се появи новината за откриването на камиона в понеделник. "За пореден път липсата на смелост да се справим с имиграционната реформа унищожава животи". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase