Снимка: БГНЕС

Няколко дни след като Владимир Путин нареди на руската армия да нахлуе в Украйна, Илон Мъск решава да подкрепи Киев. Едва 48 часа по-късно компанията на Мъск за ракети и сателити SpaceX изпраща доставка от комплекти за сателитно оборудване Starlink, за да подсили интернет мрежата на страната срещу силите на Путин, пише Financial Times.  

Мъск получи похвалите на Запада, но не и на Китай. Пазарът в страната в ключов за растежа на неговата бизнес империя и носи 25% от приходите на Tesla.

Сега най-богатият човек на Земята е поставен под все по-голям натиск от служителите по националната сигурност и данните в Китай. Те го заплашват, че ще блокират достъпа му до най-големия потребителски пазар на фона на нарастващото напрежение със САЩ и намаляващата му преднина пред местните китайски конкуренти.  

Блейн Курцио, основател и специалист по космически технологии в изследователската компания Orbital Gateway, казва, че “действията на Мъск предизвикаха големи трусове в Китай“, защото SpaceX и Starlink се смятат за критични елементи от „американския космически военнопромишлен комплекс“. Starlink разполага с над 2000 сателита в ниска околоземна орбита и Мъск планира да изстреля още хиляди бройки. С увеличаването на своето изкуствено съзвездие и ожесточаване на космическата надпревара между САЩ и Китай, експертите предупреждават, че милиардерът трудно ще успее да балансира с конкуриращите се интереси на двете съперничащи си суперсили.

Военните стратези на Пекин се опасяват от сценарии, при който хиляди сателити на Мъск бъдат изстреляни в орбита и започнат да наблюдават Китай или дори по-лошо – да подкрепят Тайван, остров, върху който Китай има претенции.

Дрю Томпсън, бивш служител на американското министерство на отбраната, казва, че дарението на Мъск след нахлуването на Русия в Украйна е увеличило „информираността на Китай за ползите и ефикасността“ на сателитите в ниска околоземна орбита за подобряване на комуникационните системи по време на война. Tesla, SpaceX и Мъск не отговориха на искания за коментар.

Мъск смята, че SpaceX, която е оценявана на около 100 млрд. долара, ще похарчи до 30 млрд. за разширяване на мрежата Starlink.

SpaceX държи водеща позиция в прохождащия пазар на космически търговски дейности, за който се смята, че ще достигне стойност от 40 млрд. долара годишно до 2030-та година. Компанията е важна част от развиващата се бизнес империя на Мъск и все по-голям трън в очите на Пекин. Китайските дипломати се оплакаха в ООН през декември, защото сателит на компанията принуди Китайската космическа станция да промени позицията си, за да избегне сблъсък. Обвиненията предизвикаха вълна от обиди срещу Мъск в социалните мрежи.  

Критиките се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна. Миналият месец China Military Online, официалният вестник на Китайската освободителна армия, нападна SpaceX заради дълбоките ѝ връзки с американската армия, включително заради договорите, подписани с нея. Те се оплакаха и от способността на Starlink да „разшири възможностите на бойните способности на американската армия“.

„Има голяма вероятност Starlink да бъде използвана от обсебените от хегемонията Съединени американски щати, които искат да хвърлят света в... хаос и бедствия,“ се казва още в публикацията.

Изследователската група на PLA от Пекинския институт по проследяване и телекомуникации отиде по-далеч. През април анализаторите на института казаха, че специалистите по планиране на отбраната в Пекин трябва да подготвят „меки и твърди методи за разрушаване“, за да свалят сателитите на Starlink и да унищожат операционната им система.

Заплахите идват, когато китайски частни стартиращи фирми и държавни групи, включително GalaxySpace и China Aerospace Science and Technology Corporationь бързат да разгърнат свои собствени съзвездия от спътници в ниска околоземна орбита, за да се конкурират със Starlink.

Декстър Робъртс, американско-китайски експерт и старши сътрудник от Атлантическия съвет, каза, че свързаните с държавата военни изследователи са показали „много ясно“, че Starlink „представлява заплаха за Китай“.

„Тяхната загриженост почти сигурно се споделя от китайското правителство и военни“, каза той.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase