Снимка: БГНЕС

Във вторник американският президент Джо Байдън съобщи, че по границата на Украйна с Полша и други нейни съседи ще бъдат построени временни силози за зърно, за да се улесни износът и да се избегне световна продоволствена криза.

Временните силози по границата с Украйна ще попречат на Русия да краде украинско зърно и ще гарантират, че зимната реколта няма да бъде загубена поради липса на складове, заяви в четвъртък министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак.

"Знаем за обстоятелства и ситуации, в които това се е случвало - руснаци са вземали пшеница от украински фермери. Така че, доколкото можем да го изнесем от страната, това е плюс, който намалява риска от загуби", каза Том Вилсак пред АП.

Министърът на земеделието на САЩ обаче подчерта, че възстановяването на доставките от украинските черноморски пристанища е най-ефективният и ефикасен начин за износ на зърното.

Бихме искали пристанищата да бъдат отворени, защото това е най-ефикасният и ефективен начин за транспортиране на това зърно, но все пак то ще отнеме време, дори и пристанището да бъде отворено. Така че все пак трябва да има къде да се складира зърното."

Още по темата
Американската компания за сателитни изображения Maxar Technologies заяви в четвъртък, че през последните няколко месеца кораби под руски флаг са транспортирали украинско зърно до руския съюзник Сирия. Русия отрича да краде украинското зърно.

След нахлуването на Русия и блокирането на пристанищата украинските доставки на зърно са в застой. Повече от 20 милиона тона са блокирани в силози. Войната разпалва световна продоволствена криза с рязко покачване на цените на зърното, олиото, горивата и торовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase