Снимка: БГНЕС

Владимир Путин има "почти месианска вяра в себе си" и не обича критиците, особено ако са жени, каза бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Тя припомни, че е постигнала "някои положителни развития“, работейки в тясно сътрудничество с Путин между 2009 и 2013 г., когато той беше министър-председател на Русия, но отношенията им се влошават, когато тя разкритикува "откровено фалшивите" избори, които го върнаха на президентския пост през 2012 г.

Говорейки пред публика на фестивала Hay, Клинтън заяви, че твърденията й, че руснаците "заслужават гласовете им да бъдат чути и гласовете им да бъдат преброени" и "избори, които отговарят на международните стандарти", са предизвикали протести в Русия, а десетки хиляди руснаци са излезли по улицата. Нещо, за което Путин хвърля вината върху нея.

Бившата кандидатка за президент на Демократическата партия, която загуби от Доналд Тръмп през 2016 г., каза: "Путин не обича критиците, особено жените критици. Путин стана много враждебен към мен с малки изключения. Както знаем, въпреки усилията да се каже обратното, той работи много усилено, за да накара Тръмп да бъде избран чрез всякакви средства."

Клинтън твърди, че е била свидетел на "неговата почти месианска вяра в себе си и това, което той е предопределен да бъде", както и на неговата "цел за възстановяване на имперска Русия", докато работи с него. Това я накарало да отправи няколко предупреждения, че той ще се превърне в "заплаха за Европа и останалия свят", въпреки че се е надявала, че приятелските отношения със САЩ ще го накарат да "отложи агресивните си амбиции и да изглежда по-кооперативен".

"Когато той нахлу в Украйна, за съжаление, не бях изненадана. Бях много приятно изненадан колко ефективно се защитиха правителството на Володимир Зеленски и Украйна", допълни Клинтън.

Тя също така смята за положително, че НАТО се обедини, за да снабди украинците с оръжие, което потвърди за нея "необходимостта да запази институциите, които имаме, и да се опитаме да ги направим по-ефективни за бъдещето". Тя отбеляза, че ако Тръмп беше върнат на власт през 2020 г., той вероятно щеше да извади САЩ от НАТО.

Клинтън призова за създаването на трибунал, подобен на този, който се проведе след Балканските войни и геноцида в Руанда, който да държи отделните руснаци отговорни за техните военни престъпления, въпреки че призна, че "винаги е трудно да се преследва държавен глава", освен ако не бъде свален от власт.

Нейният интервюиращ Хелена Кенеди, която е сред група адвокати по правата на човека, които работят за намиране на начини да накарат Русия да бъде отговорна за престъпленията, извършени в Украйна, попита дали подобен трибунал би могъл да отвори Обединеното кралство и САЩ за проверка на техните действия във войната в Ирак.

Клинтън отговори: "Може, но мисля, че е по-малко вероятно, отколкото хората си представят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase