Снимка: БГНЕС

Русия използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в танкове, изпратени да се сражават в Украйна заради недостиг, причинен от санкциите, твърди министърът на търговията на САЩ, цитиран от The Times.

Износът на американски технологии за Русия е намалял с близо 70 процента от началото на санкциите в края на февруари, докато повече от 30 други страни приеха подобни забрани за износ, обясни Джина Раймондо пред Конгреса.

Миналата седмица Белият дом заяви, че две значими руски танкови фабрики, Корпорация Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод, са преустановили дейността си с военни превозни средства поради липса на чужди компоненти.

"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилници“, каза Раймондо на изслушване в Сената.

Министерството на търговията наблюдава контрола върху износа, който е част от пакета от санкции на САЩ

"Нашият подход беше да отречем технологията на Русия, за осакатяване на способността им да продължат военна операция. И точно това правим", допълни тя.

Робин Патерсън, говорител на Министерството на търговията, каза, че украинските власти са споделили с Раймондо, че когато са отворили заловени руски танкове, са открили компоненти, предназначени за хладилници и търговски и промишлени машини. Полупроводници, телекомуникационно оборудване, лазери, авионика и морски технологии подлежат на експортен контрол на Русия.

Русия произвежда малко от собствените си компютърни чипове, основно разчитайки на внос от азиатски и западни компании. Установено е, че руските военни дронове, свалени над Украйна, са натоварени със западни компоненти, съобщиха следователи от групата за изследване на въоръжението на конфликти в Лондон.

Представител на Белия дом каза миналата седмица: "В резултат на прилагания до момента контрол върху износа, двата големи завода за танкове в Русия, корпорацията "Уралвагонзавод" и Челябинския тракторен завод, спряха работата поради липса на чуждестранни компоненти."

Руските компании, които оперират с тежки машини, произведени от Caterpillar или John Deere, съобщават за спиране на производството или значителни прекъсвания. Boeing спря големи операции в Русия и прекрати целия износ на резервни части за руските авиокомпании, както и Airbus.

Говорител на Белия дом каза, че почти 1000 компании от частния сектор са напуснали Русия тази година в резултат на санкционен натиск, като докладите сочат, че повече от 200 000 руснаци, много от които са висококвалифицирани, са избягали от страната.

"Нашите безпрецедентни санкции вече нанасят огромен удар върху руската икономика и нашият контрол върху износа задуши достъпа на Русия до критични технологии и веригите за доставки, от които се нуждае, за да поддържа военните си амбиции", допълни той. "Предвижда се войната на Путин да унищожи последните 15 години икономически печалби в Русия. В резултат на нашия експортен контрол Русия се бори да попълни своите военни оръжия и оборудване."

Коментари Напиши коментар

492

Анонимен

преди 1 седмица

Ааа, сега всичко се навързва. Значи затова са крали руснаците перални и миялни от украинските села. За да имат чипове за ремонт на танковете. А за всеки случай изклали и мирното население, за да прикрият истинската си цел с кражбата на пералните. Баси яkите стратези тия руснаци :)

491

Анонимен

преди 1 седмица

Още по-нова новина: не ги поправяли с чипове, а с чEпове. Дали за зеле или други, не се уточнява. ;) Хайде, вземете се малко в ръце, че ставате смешни.

490

Анонимен

преди 1 седмица

Чиповете на руските танкове са монтирани отвън върху бронята. Вие не знаехте ли? Затова се виждат отдалеч. А на самите чипове пише: "чип от пералня, от съдомиялна" и т.н.