Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускане на нова военна помощ за Украйна, за да се бори тя срещу руската инвазия. Помощта включва по-специално артилерийски снаряди и радари.

Президентът на САЩ предупреди, че средствата, отпуснати досега за оръжия за Киев, са почти изчерпани и добави, че американският Конгрес трябва бързо да деблокира поисканата от неговата администрация сума за засилване на отбранителния капацитет на Украйна.

"Конгресът трябва бързо да деблокира поисканите пари за укрепване на Украйна на бойното поле и на масата на преговорите", заяви американският президент в комюнике, посветено на поисканото за целта от Конгреса допълнение към бюджета в размер на 33 милиарда долара.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън поясни, че новата помощ възлиза на 150 милиона долара, което е доста под предоставените сега предишни помощи. Новата помощ включва 25 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, апаратура за заглушаване на комуникациите и три радарни станции за противобатарейна война AN/TPQ-36.

От началото на руската инвазия в Украйна правителството на Джо Байдън е отпуснало военна помощ на Киев в размер на 3,8 милиарда долара. Предишният транш помощ беше в размер на 800 милиона долара.

Байдън ще участва в неделя във виртуално заседание на лидерите на Г-7, в което ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски. То ще е по повод 8 май, годишнината от рая на Втората световна война в Европа.
/БТА/


 

Коментари Напиши коментар

72

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 1 месец

.....щото от Русия ....бомбите и ракетите са от мед и масло...за верващите на оорките...

71

Анонимен

преди 1 месец

Украйна нека знае, че : САЩ със Една Ръка Дава, а със Две Ръце Взема !

70

СМЕХ...

преди 1 месец

Москва , може да удари Америка само с голо дупе по мартинките...ЗА ДРУГИТЕ НАЧИНИ СЕ ИСКА МНООООГО ПАРИ И АКЪЛ---скъпи 74...