Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че ако Върховният съд в страната отмени ключово решение за абортите, това ще е „радикална“ стъпка.

Байдън коментира темата след като в медиите изтече информация за това, че в инстанцията има достатъчно гласове за отмяна.  

Става дума за историческото решение по делото „Роу срещу Уейд“, с което абортите бяха легализирани в цяла Америка преди около половин век.

Байдън каза още, че законодателите ще трябва да приемат мерки, които да защитават правото на аборт, но не е ясно как точно това ще стане при минимално мнозинство на съпартийците му.   

В понеделник вечерта местно време в медиите се появи информация за чернова на мнение на Върховния съд, което би трансформирало условията за аборт. Черновата показва, че мнозинството от върховните съдии подкрепят отмяна на Роу срещу Уейд – нещо, което би могло да се случи официално по-късно тази година, когато съдът разглежда закон в Мисисипи, който би забранил абортите след 15 седмици от зачеването.  

Изтеклата информация доведе до остри критики от либерални политици, които поискаха разследване, докато някои десни кръгове настояха Върховният съд да направи документа официален веднага, преди да настъпят промени в мнението на съдии.

От самата институция обявиха, че изтеклият документ е автентичен, но не е финален и допълниха, че се започва разследване за това как е попаднал в публичното пространство.   

Както в понеделник вечер, така и във вторник през деня пред сградата на Върховния съд във Вашингтон можеха да се видят активисти и от двете страни. Някои носеха плакати, на които пишеше: „Най-трудното решение за една жена не е вашето,“ а други с посланието „Бъдещето е против абортите.“  

Според допитване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си Нюз от миналата седмица мнозинството от американците смятат, че Върховният съд трябва да запази действието на „Роу срещу Уейд“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase