Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън посети в град Троя завода на корпорацията Lockheed Martin в Алабама, където, наред с други неща, се произвеждат и противотанковите системи "Джавелин"(Javelin), които се доставят на Киев от американските власти в рамките на двустранни споразумения от пролетта на 2018 г. Тогава Украйна получи 37 такива системи и над 200 ракети за тях.

"Тези оръжия, които сте изработили с ръцете си, отиват в ръцете на украински герои и са от значение. Това е нещо, с което можете и трябва да се гордеете всеки ден", заяви президентът и благодари на събралите се работници, цитирн от Франс прес.

Байдън позира пред фоторепортерите, как с интерес изучава самия процес на сглобяване на "Джавелините", с които украинските бойци откъсват куполите на руските танкове Т-72.

След началото на войната млади украински семейства кръщават бебета си на американското противотанково страшилище. Две новородени са кръстени на ракетните системи.

За това съобщи украинското издание Strana.ua, позовавайки се на Министерството на правосъдието. В информацията до медиите пише, че в столицата Киев и в областния град Виница новородени момче и момиче съответно получават имената Ян Джевелин и Джевелина. „Доскоро украинците наричаха децата с други необичайни имена: Одед, Ерений, Кай, Михаил-Мир, Акилина, Ругай и Шашана", пише още изданието.

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 1 месец

Гледам от известно време много от тях преминават в ръцете на рашистите

63

УМЕН

преди 1 месец

Украинците имат ракетни комплекси Точка У. Можеха да кръстят момичето У Кафявата Точка. Като се замисля обаче....и момчето можеха да го кръстят така, за да демонстрират съпричастност с еврогеййските и жендъроатлантическите ценности .

62

Анонимен

преди 1 месец

И нашите шведи имат такива странности! Дали да не ги съберем заедно да си лудуват наволя! Утре отваряме хуманитрен коридор и да заминават!