Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че се работи за пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия, предаде БНР.  

По думите на Байдън двете страни са посочили, че имат резерви от газ  - Полша в по-голяма степен и България по-малка.

Още по темата
Байдън допълни: „Ние работихме с нашите съюзници (като например Япония) и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България.“

Американският президент каза това в отговор на въпрос, след като изнесе реч, с която поиска допълнителна средства в подкрепа на Украйна.

В речта си той изтъкна: „Няма да позволим на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своите нефт и газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия.“

Байдън също поясни, че както с Япония, се работи и с държави като Южна Корея и Катар, за да се окаже подкрепа на европейските съюзници.

“Агресията няма да победи, заплахите няма да победят,” каза още Байдън.  

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали Русия „да използва енергийните запаси като оръжие“  и че американската страна вече е била в контакт с лидери в Полша и България.

Саки също припомни и създадената миналия месец съвместна група, която работи с ЕС с цел „намаляване зависимостта на Европа и възможността на (Владимир) Путин да използва енергията за принуждаване на Европа.“

 

Коментари Напиши коментар

350

САНЧО ПАНСА

преди 1 месец

ЧУВАЛ Е ЗА НАС И ДАНО ЗНАЕ КЪДЕ СМЕ,ЧЕ ГАЗ ЩЕ НИ ДАВА,А НА ХАРИЗАН КОН ЗЪБИТЕ СЕ НЕ ГЛЕДАТ.

349

Тцтц

преди 2 месеца

Сашооо , Сашо колко си *** , отряза те Путин защото не те смята за човек .Да не би запада да е виновен за имперските му амбиции , ти се моли да не припознаят Камчия за своя територия!

348

Сашо

преди 2 месеца

Този гений явно си мисли, че България се намира някъде близо до Корея и Япония и малко по-далече от Катар. Отрязаха ни от евтиния руски газ за да ни продават своя втечнен, но много по-скъп. Да живее демокрацията и капитализма!