Снимка: архив, БГНЕС

Военно оборудване на стойност около 7 млрд. долара, което САЩ са прехвърляли на афганистанското правителство в продължение на 16 години, е останало в Афганистан, след като САЩ приключиха изтеглянето си от страната през август, сочи доклад на министерството на отбраната на САЩ, изготвен по искане на Конгреса, съобщи Си Ен Ен.

Това оборудване сега се намира в страна, която се контролира от същия враг, който САЩ се опитваха да прогонят през последните две десетилетия: талибаните, посочва телевизията.

Министерството на отбраната не планира да се върне в Афганистан, за да "прибере или унищожи" оборудването, се казва в доклада, който е предоставен на Конгреса.

Според доклада от 2005 г. до август 2021 г. САЩ са предоставили на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF) оборудване на обща стойност 18,6 млрд. долара. От тази обща сума оборудване на стойност 7,12 млрд. долара е останало в Афганистан след приключването на изтеглянето на САЩ на 30 август 2021 г. То включва самолети, боеприпаси "въздух-земя", военни превозни средства, оръжия, комуникационно оборудване и други материали, сочи докладът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase