Снимка: БГНЕС

В понеделник съдия от Ню Йорк обяви, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е проявил неуважение към съда, тъй като не е представил документите, поискани от главния прокурор на щата в рамките на гражданското разследване на бизнес практиките му, и постанови Тръмп да бъде глобяван с 10 000 долара на ден, докато не се съобрази с изискванията, предаде "Дейли Сабах".

Тръмп не успя да отмени призовката на главния прокурор на щата Летиция Джеймс, след което не е представил всички документи в определения от съда срок - 3 март, който по-късно беше удължен до 31 март по искане на адвокатите му.

Съдия Артър Енгорон постанови, че е уместно да се установи неуважение към съда поради това, което съдията нарече "многократни пропуски" при предаването на материалите и защото не е ясно дали Тръмп е извършил пълно търсене на отговарящи на изискванията документи.

"Г-н Тръмп, знам, че се отнасяте сериозно към бизнеса си и аз се отнасям сериозно към моя. С настоящето Ви подвеждам под отговорност за гражданско неуважение", каза съдията, въпреки че самият Тръмп не беше в съдебната зала.

Още по темата
Тръмп възнамерява да обжалва решението за неуважение към съда, заяви адвокатката му Алина Хабба. "С уважение изразяваме несъгласието си с решението на съда", казва Хабба в изявление.

Ако Тръмп не успее да плати глобата, той може да бъде вкаран в затвора, твърди Сара Крисоф, нюйоркски адвокат, която не участва в делото, но според нея подобен сценарий е малко вероятен и съдията може да избере други средства за защита, като например да увеличи размера на глобата.

Джеймс разследва дали Trump Organization, семейната компания на бившия президент, базирана в Ню Йорк, е посочила неверни стойности на недвижимите си имоти, за да получи изгодни заеми и данъчни облекчения.

Тя заяви, че повече от тригодишното разследване е открило "значителни доказателства", че компанията е включвала подвеждащи оценки на активите във финансовите си отчети в продължение на повече от десетилетие. "Днешното решение ясно показва: никой не е над закона", каза Джеймс в изявление в понеделник.

Тръмп, който е републиканец, отрича да е извършил нарушение и нарече разследването политически мотивирано. Джеймс е демократ.

Главният прокурор е поставил под въпрос начина, по който Trump Organization е оценила марката Trump, както и имоти, включително голф клубове в Ню Йорк и Шотландия и собствения апартамент на Тръмп в Trump Tower в центъра на Манхатън.

Също така в понеделник Енгорон уважи искането на офиса на Джеймс да задължи фирмата за недвижими имоти Cushman & Wakefield да се съобрази с някои призовки. Cushman е извършила оценки на няколко имота на Trump Organization.

Тръмп и две от пълнолетните му деца, Иванка и Доналд младши, също бяха призовани и им беше наредено да дадат показания пред главния прокурор. Предстои обжалване на свидетелските показания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase