Снимка: БГНЕС

Американски самолет е патрулирал в Черно море часове преди "Москва" да бъде ударен от украински ракети, разкрива "Таймс".

Boeing P8 "Посейдон" се е намирал на 100 мили от "Москва" в деня, когато руският крайцер е претърпял катастрофални щети.

Смята се, че стотици моряци са загинали, когато флагманът на руския Черноморски флот бе ударен от поне една украинска противокорабна ракета "Нептун". Потъването му драстично намали вероятността от десантно нападение на Одеса и нанесе удар по способностите на Русия в Черно море.

P8, който струва около £330 милиона, е най-усъвършенстваният самолет за лов на подводници и за проследяване на военни кораби в американския арсенал. Може да пуска сонбобуи над открити води, за да открие вражески кораби, а също така е оборудван със сложен радар APY-10.

Въпреки че прецизните му възможности са класифицирани, по-рано експертите са изчислили, че P8 може да картографира радарна зона с напречно сечение от 10 000 квадратни метра от обхват от повече от 220 мили, което означава, че "Москва" е била в обсега му в деня на потъването.

На 13 април P8 с шестнадесетичен код AE681B е излетля от военноморската авиобаза на САЩ в Сигонела в Сицилия, насочвайки се в посока Черно море. За първи път е открит над Средиземно море в 13.32 ч. киевско време.

Данните от FlightRadar24 показват, че P8 е прелетял над Балканите и България, преди да достигне черноморското крайбрежие на Румъния в ранния следобед.

Последната регистрирана позиция на самолета е била над град Валя Нукарилор в Румъния, на около 12 мили от украинската граница, в 15.27 часа. В този момент P8 е бил на малко под 100 мили от мястото, където е намерен поразения "Москва". По времето, когато изчезна от мониторите на FlightRadar24, P8 се е спуснал от крейсерска височина от 29 000 фута до 11 900 фута.

През следващите два часа и 56 минути местоположението на P8 е неизвестно. Появява се отново в 18.23 ч., летейки към брега на Черно море над град Казимча в Румъния, на около 37 мили от последната си документирана позиция.

Според експерти по отбраната самолет P8 обикновено изключва своя транспондер, устройството, което записва местоположението му, когато влезе в зона на конфликт.

След 19 минути P8 отново изчезва от радара, преди да се появи отново 42 минути по-късно близо до Абруд, в Южна Румъния в 19:24 часа, откъдето се отправя обратно към Сигонела. Първият известен сигнал за удара на "Москва" идва в 20.42 ч., когато украински доброволец с връзки към военните публикува съобщение във Facebook. В 22.31 ч. украинският губернатор на Одеса даде първото официално потвърждение за атаката

Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, призна този месец, че Америка предоставя разузнавателни данни на украинските военни в региона на Донбас, което е първото публично признание, че класифицирана информация е била споделена с Киев.

Амелия Смит, независим анализатор на авиационни данни от САЩ, каза, че присъствието на P8 на 13 април е било необичайно, но "не съвсем необичайно". Тя казва, че този ден над Черноморието е имало малко по-голям брой американски самолети.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ казва: "В съответствие с нашата подкрепа за източния фланг на НАТО, ние провеждахме някои ограничени въздушни патрули край бреговете на Румъния. Но няма да говорим за подробности около оперативните въпроси."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase