Снимка: БГНЕС

Макар само малко допълнително квадратче за попълване на пола, това е огромна крачка за Д. Охеда, полово неутрален човек, който стана един от първите американци, кандидатствали за неутрален по пол паспорт.

„Семейството ми все още не разбира постъпката ми“, казва Охеда, 34-годишен активист, който се нарича D. и използва за себе си местоименията „те, тях".

Опцията за получаване на паспорт с означение на пола "X", която беше предоставена от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, беше приветствана топло от приблизително 1,2 милиона американци, чиято полова идентичност попада извън категориите "мъж или жена", пише БГНЕС.

Републиканските законодатели в цялата страна вече приеха законодателство, което според критиците ограничава правата на ЛГБТИ и е вероятно да подхрани напрежението между отделните лагери в иначе разделената по този въпрос нация.

Още по темата
При попълване на Х в паспорта си, полово неутралните хора не трябва да доказват с медицински документи състоянието си.

Охеда, която е родена като жена, работи като организатор в Националния център за транссексуално равенство (NCTE), притежава и докторска степен по психология. Определя се и като транс човек.

През октомври Държавният департамент издаде първия американски паспорт с обозначението X за пол след дълга съдебна битка, водена от лице от Колорадо, което е интерсексуално.

Едва на 31 март - Международният ден на транссексуалната видимост, Държавният департамент обяви, че разширява това право за всички американци.

Издаването на паспорт с полов неутралитет в САЩ не е първият в света. Австралия започна да издава паспорти с квадратче Х през 2011 г., а Нова Зеландия, Канада, Германия, Аржентина, Пакистан и Непал последваха примера.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.