Снимка: БГНЕС

Последният кръг от санкции на САЩ срещу Русия включва две нови цели - двете пълнолетни дъщери на руския президент Владимир Путин - Катерина и Мария, които според американските власти укриват богатството му.

Катерина Владимировна Тихонова е технологичен мениджър, чиято работа подкрепя руското правителство и отбранителната му индустрия, според подробности в пакета от санкции на САЩ, обявени в сряда, пише "Ройтерс".

Другата му дъщеря Мария Владимировна Воронцова ръководи програми, финансирани от правителството, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания и се контролират лично от Путин, посочват Съединените щати.

"Имаме основания да смятаме, че Путин и много от неговите приближени, както и олигарсите, крият богатството си, укриват активите си с членове на семейството, които влагат активите и богатството си във финансовата система на САЩ, а също и в много други части на света", заяви пред репортери високопоставен служител на американската администрация.

"Смятаме, че много от активите на Путин са скрити при членове на семейството му, и затова се насочваме към тях", казва служителят, говорейки при условие за анонимност.

Ройтерс не успя веднага да се свърже с дъщерите на Путин, техните представители или Кремъл за коментар.

Санкциите, обявени в сряда, включват и дъщерята и съпругата на руския министър на външните работи Сергей Лавров. САЩ също така забраниха на американците да инвестират в Русия и се насочиха към руски финансови институции и служители на Кремъл в отговор на това, което президентът Джо Байдън осъди като руски "зверства" в Украйна.

Още по темата
Русия отрича умишлено да е атакувала цивилни граждани и твърди, че снимките на трупове в Буча, северно от Киев, са инсценирани, за да оправдаят нови санкции срещу Москва.

Москва твърди, че участва в "специална военна операция", целяща демилитаризиране и "денацификация" на Украйна. Украйна и западните правителства отхвърлят това като фалшив претекст за руската инвазия.

Размерът на богатството на Путин е чувствителна тема в Русия. Миналата година Кремъл отрече, че той е собственик на разкошен дворец на Черно море, както твърди опозиционният политик Алексей Навални във видеоклип, който привлече огромна аудитория в YouTube.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви през февруари, че санкциите, въведени срещу самия Путин, са безсмислени.

"Путин е съвсем безразличен. Санкциите съдържат абсурдни твърдения за някои активи", каза Песков. "Президентът няма други активи освен тези, които е декларирал."

Американските законодатели обаче смятат друго.

"Путин и неговите олигарси укриват мръсните си пари в правови държави, като купуват имения, мегаяхти, произведения на изкуството и други активи с висока стойност", заяви преди няколко седмици американският сенатор Шелдън Уайтхаус, докато внасяше закон, който предлага парични награди за информация, която води до конфискация на активи, притежавани от санкционирани руски олигарси.

РОКЕНДРОЛ ТАНЦЬОР

Дъщерите на Путин, които според САЩ му помагат да укрива богатството си, никога не са потвърждавали публично, че руският лидер е техен баща, а той отказва да отговаря на въпроси за тях.

Разследване на Ройтерс от 2015 г. подробно описва връзките и влиянието на Катерина, акробатична рокендрол танцьорка, в следващото поколение на московския елит.

"29-годишната Катерина се представя за съпруга на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов, дългогодишен приятел на президента Путин", се казва в доклада. "Шамалов-старши е акционер в банка "Россия", която американски официални лица описват като личната банка на руския елит."

Като съпруг и съпруга Кирил и Катерина са имали корпоративни дялове на стойност около 2 млрд. долара, според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори. Това е в допълнение към други имоти и активи.

Според разследването на Ройтерс по-голямата дъщеря на Путин - Мария, е учила биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Тя също така е силно ангажирана в работата по генетични изследвания, които Путин в миналото е определял като област, която "ще определи бъдещето на целия свят".

Според съобщения в руски и западни медии Мария се е омъжила за холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен.

През 2015 г. тя прави биомедицинска кариера, специализирана в областта на ендокринната система, като докторант в Изследователския център по ендокринология в Москва, и е съавтор на книга за "идиопатичното изоставане в растежа" при децата, се казва в доклада на Ройтерс.

Съпругът ѝ е работил за Газпромбанк - голям кредитор със силни връзки с елита около Путин, се отбелязва в доклада. Веднага не бяха предоставени оценки за техните активи и притежания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase