Снимка: БГНЕС

В ново интервю, публикувано във вторник, бившият президент Доналд Тръмп призова руския президент Владимир Путин да оповести всяка вредна информация, която има за семейство Байдън, в нагло искане за вътрешна политическа помощ от главния противник на Америка.

Това е последният пример за готовността на Тръмп да поиска и приеме вътрешна политическа помощ от чужди сили - дори от Путин, който в момента ръководи кървава война срещу Украйна.

В интервю за JustTheNews Тръмп изтъкна недоказано твърдение за бизнес отношенията на Хънтър Байдън в Русия и помоли Путин да предостави всякаква информация, която има по темата. Не е ясно дали съществуват някакви материали или дали Кремъл има достъп до тях.

"Мисля, че Путин ще знае отговора", каза Тръмп, имайки предвид потенциалните сделки на Хънтър Байдън в Русия. "Мисля, че трябва да го публикува. Мисля, че трябва да знаем този отговор."

В откъса Тръмп отново заяви, че съпругата на кмета на Москва е дала 3,5 млн. долара на Хънтър Байдън.

"Това са много пари", казва той. "Тя му е дала 3,5 милиона долара, така че сега си мисля, че Путин ще осветли този въпрос", добави той.

Тръмп отдавна твърди, без да предоставя доказателства, че синът на Джо Байдън е получил сумата от Елена Батурина, съпруга на покойния московски кмет Юрий Лужков, в опит да спечели благоразположението на Джо Байдън.

Истина е, че Хънтър Байдън е бил добре платен за консултантска работа, която е извършвал в чужди страни, включително Украйна и Китай, докато баща му - президентът Джо Байдън, е бил вицепрезидент. Министерството на правосъдието води текущо наказателно разследване на тези сделки и потенциални финансови престъпления.

Но не се появиха доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, че семейство Байдън са участвали в корупция или са повлияли на политиката на САЩ за лична изгода, а самият президент не е замесен в разследването. Хънтър Байдън отрече да е извършил неправомерни действия и каза, че ще бъде отново спокоен човек, когато наказателното разследване приключи.

Публичният апел на Тръмп към Путин напомня за прословутия му коментар от юли 2016 г., в който той каза: "Русия, ако слушаш" и след това призова Путин да хакне личните имейли на Хилари Клинтън. Това беше началото на дългогодишните усилия на Тръмп да повиши политическите си перспективи с чужда помощ.

Кампанията на Тръмп през 2016 г. също се възползва от операцията на Русия за намеса в изборите срещу Клинтън. Кампанията редовно пускаше имейли на демократите, които бяха хакнати и изтекли от руската армия, а членовете на вътрешния кръг на Тръмп са се срещнали по време на кампанията с руски агент, който е обещал да извлече "мръсотия" за Клинтън.

През 2019 г. Тръмп притисна украинския президент Владимир Зеленски да започне необосновани разследвания за корупция срещу тогавашния кандидат Джо Байдън и задържа близо 400 милиона долара американска военна помощ като част от схемата. Този инцидент доведе до първия импийчмънт на Тръмп.

А по време на кампанията през 2020 г. някои от най-добрите съюзници на Тръмп си сътрудничиха с известен руски шпионин, за да разпространяват дезинформация за Байдън и семейството му, включително някои от същите твърдения за корупция, които Тръмп спомена в новото интервю.

Клипът на Тръмп, който моли Путин за помощ, беше публикуван от новинарски сайт, основан от Джон Соломон, проТръмп журналист, чието предишно отразяване за връзките на Байдънс с Украйна беше дискредитирано. Той каза пред CNN, че интервюто е записано в понеделник в Мар-а-Лаго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase