Снимка: Pixabay
Университетът на Алабама в Бирмингам (UAB) „Marnix E. Heersink School of Medicine“ обяви днес, че е извършена първата успешна трансплантация на генетично модифицирани, клинично чисти свински бъбреци на човек, изпаднал в мозъчна смърт. 
 
Органите на прасето заместват естествените бъбреци на реципиента. Тези положителни резултати показват как ксенотрансплантацията може да се справи с кризата с недостига на органи в световен мащаб, пише „Сай Тех Дейли“, цитирано от БГНЕС.
 
В проучването, публикувано в „American Journal of Transplantation“, изследователите от UAB тестват първия предклиничен модел за трансплантация на генетично модифицирани свински бъбреци на хора. 
 
"Заедно с нашите партньори в продължение на почти десетилетие правихме значителни инвестиции в областта на ксенотрансплантацията, надявайки се на резултатите, публикувани днес", заяви д-р Селвин Викерс, декан на Училището по медицина на UAB и главен изпълнителен директор на здравната система на UAB и на алианса UAB/Ascension St. "Днешните резултати са забележително постижение за човечеството и допринасят за навлизането на ксенотрансплантацията в клиничната сфера."
 
Трансплантираните бъбреци филтрират кръвта, произвеждат урина и не са отхвърлени. Бъбреците остават жизнеспособни до края на изследването, 77 часа след трансплантацията.
 
"Този преломен момент в историята на медицината представлява промяна на парадигмата и важен етап в областта на ксенотрансплантацията, която вероятно е най-доброто решение на кризата с недостига на органи", казва д-р Джейм Лок, директор на Комплексния институт по трансплантация в катедрата по хирургия на UAB и водещ хирург в изследването. "Преодоляхме критични пропуски в знанията и получихме необходимите данни за безопасност и осъществимост, за да започнем клинично изпитване върху живи хора с бъбречна недостатъчност в последен стадий."
 
Модифицирането на гени при прасета с цел намаляване на имунното отхвърляне направи възможно трансплантирането на органи от прасета на хора, което може да предложи помощ на хиляди хора, които са изправени пред органна недостатъчност, заболяване или нараняване. 
 
По данни на Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания чакането за бъбрек от починал донор може да достигне пет години, а в много щати то е близо 10 години. Почти 5000 души годишно умират в очакване на бъбречна трансплантация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase