Снимка: БГНЕС

Джо Байдън приключва първата си година на поста в особено мрачен момент за американски президент, който обеща компетентност и нормалност.

Голяма част от вътрешния му дневен ред е в застой на Капитолийския хълм, възпрепятстван от членове на собствената му партия. Вирусът отново e извън контрол: ежедневните инфекции с COVID-19 скочиха до рекордни нива, хоспитализирайки повече американци, отколкото в който и да е предишен момент по време на пандемията. Законът на администрацията за ваксини или тестове за големите работодатели беше блокиран от консервативното мнозинство на Върховния съд. Инфлацията е на близо 40-годишен връх. Дипломатическите преговори досега не успяха да отдръпнат Русия от ръба на войната с Украйна.

След като спечели повече гласове от всеки кандидат за президент в американската история, Байдън сега – само 12 месеца по-късно – е един от най-непопулярните президенти на страната.

В продължение на месеци рейтингите на одобрение на Байдън избледнява, като сега има среден рейтинг на одобрение от 42%. Проучване на Quinnipiac, публикувано миналата седмица, обаче има друг поглед над нещата - според него одобрението към президента сега се равнява на ужасните 33%, което Белият дом отхвърли като извънредно. Въпреки това, сред съвременните му предшественици, само Доналд Тръмп се справяше по-зле в този момент от президентството си.

Пъзелът за непопулярността на Байдън има много части, казват социологи и политически анализатори.

Байдън дойде на поста с високи амбиции: той обеща да премахне заплахата от коронавируса и да въведе нова ера на отзивчиво управление и двупартийност във Вашингтон. Една година след началото на неговото президентство, Байдън остава изправен пред неотслабваща пандемия, нация, която все още е силно разделена, и републиканска партия, която продължава да прегръща лъжата, че Доналд Тръмп е спечелил изборите през 2020 г.

"Когато президент разочарова очакванията, това е проблем", казва Бил Галстън, старши научен сътрудник по управлението в института Брукингс, който също е служил като политически съветник на Белия дом на бившия президент Клинтън.

Галстън е на мнение, че администрацията "не е свършила добра работа по управлението на очакванията" около COVID. През юли Байдън побърза да обяви "независимост" от вируса, само за да се окаже, че греши, защото пристигна бързо разпространяващия се вариант "Делта".

Сега, на фона на скока, причинен от варианта на "Омикрон", президентът и неговият екип прекалибрират. Д-р Антъни Фаучи, най-добрият специалист по инфекциозни болести в нацията, наскоро каза, че "Омикрон" ще "намери почти всеки". Байдън наскоро призна, че унищожаването на вируса е малко вероятно, но че е възможно да се "контролира".

Такъв е случаят с колебливите гласоподаватели, които вярваха, че Байдън ще управлява като центрист, строящ мостове в епоха на дълбоко разделение, продължава Галстън пред The Guardian, както и за демократите, на които Байдън обеща амбициозна законодателна програма, въпреки че има слаба приемственост Конгреса.

Сара Лонгуел, известен републикански стратег срещу Тръмп, наблюдава спад на подкрепата за президента сред гласоподавателите във фокус групите, които е свикала през последната година. Когато бяха помолени да оценят първата година на Байдън, много гласоподаватели, с които тя разговаря, включително демократи, му дават ниски оценки.

Оценките, казва Лонгуел, не само отразяват възгледите им за президента, но и споделено недоволство, тъй като пандемията навлиза в третата си година и инфлацията продължава да расте.

"Има елемент от всичко това, който няма нищо общо с Джо Байдън", каза Лонгуел. "Просто се намираме в труден момент."

Попитана за мрачните рецензии на Байдън, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки предложи подобно обяснение.

"Хората са уморени в цялата страна. Това влияе върху начина, по който живеят, как работят. Има притеснения за децата им, за способността им да изпитват радостни неща в живота като концерти, ходене по ресторанти и срещи с приятели", обяснява Псаки. "Разбираме това."

"Президентът знае, че най-добрата и най-важната стъпка, която може да предприеме, е да продължи да се бори за овладяване на пандемията и също така за намаляване на разходите за американците в цялата страна", добавя тя.

Популярността на Байдън започна да намалява, когато вариантът "Делта" на COVID-19 се разпространи в цялата страна, падайки рязко след хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, по време на което 13 военнослужещи бяха убити при самоубийствен атентат на летището в Кабул.

Въпреки че мнозинството от американците подкрепят изтеглянето на войските от Афганистан, отчаяните сцени от Кабул, когато талибаните поеха контрола, подкопават възприятията за Байдън като експерт по външна политика, който ще възстанови позицията на Америка на световната сцена.

"Начинът, по който напуснахме Афганистан, нанесе удар върху общия образ на президента за опит и компетентност, което имаше продължителен ефект", каза Галстън.

В исторически план избирателите са склонни да наказват партията на президента на първите междинни избори, след като нова администрация поема властта. Но пораженията обикновено са по-стръмни, когато президентът е непопулярен. Според проучване на Галъп президенти с рейтинг на одобрение за работа под 50% са видели, че техните партии губят средно 37 места в Камарата на представителите по време на междинните избори.

Вече неочакваната сила на републиканците миналата година на избори извън цикъла в щатите, които Байдън спечели с голяма разлика през 2020 г. – като Вирджиния и Ню Джърси – достави категорично предупреждение за опасно бъдеще за демократите.

Резултатите предполагат, че движената от съпротивата страст, която движеше победите на демократите по време на ерата на Тръмп, е изчезнала. Може би най-тревожното за демократите беше дълбокото неразположение на електората. Въпреки масовата кампания за ваксинация и трилиони долари средства за помощ, гласоподавателите се чувстват по-зле относно състоянието на пандемията и икономиката, отколкото по-рано по време на президентството на Байдън, според проучване на CBS News/YouGov.

Малко гласоподаватели отдават заслуга на Байдън за усилията му чрез инвестиция за трилиони долари в националната инфраструктура или преминаването на Американския спасителен план, който изпрати чекове на повечето американци, да намали нивата на бедност.

"Това е иронична ситуация, в която политиките са по-популярни от политиците, което е много рядко", казва Селинда Лейк, ветеран от демократите. "Обикновено е обратното."

Допълнително улавяйки това разочарование, проучване на Галъп, публикувано в понеделник, установи драматична промяна в партийните предпочитания през последната година, като се промени от девет точки предимство за демократите в началото на 2021 г. до предимство от пет точки за републиканците до края на годината. Промяната следва срива на президентските рейтинги на одобрение на Байдън.

Това предвещава лошо бъдеще за демократите, оставяйки стеснителен прозорец за изпълнение на техните предизборни обещания, от Build Back Better до правата на глас и имиграционната реформа.

Обърканите вътрешнопартийни преговори относно разтегнатия законопроект за климата и социалната политика на Байдън засенчиха политиката, оставяйки на обществото плитко разбиране за съдържанието му и загрижеността за цената му. Бъдещето на законодателството остава неизвестно, след като сенатор Джо Манчин, консервативен демократ от Западна Вирджиния, обяви, че не може да подкрепи мярката в сегашния й вид.

На фона на патовата ситуация около неговия дневен ред, демократите също се разочароваха от Байдън.

Той получава подкрепа сред младите избиратели, ядосани от бездействието по отношение на изменението на климата, здравеопазването и опрощаването на студентски дългове. Испаноговорящите избиратели загубиха доверие в справянето на Байдън с пандемията и икономиката, червен флаг за демократите, след като те се насочиха към Тръмп и Републиканската партия през 2020 г. Подкрепата към него намалява и сред чернокожите избиратели, които бяха критични за победата на Байдън, но бяха разочарован от липсата на напредък по отношение на правото на глас и реформата на полицията.

В опит да се справи с кризата, Байдън наскоро произнесе две пламтящи речи, по време на които умолява Сената да приеме федерално законодателство за правата на глас и обвини републиканците, които застават на пътя да застанат на страната на Бул Конър и Джеферсън Дейвис.

Въпреки че не всички променливи са под контрола на Байдън, Лейк каза, че все още има много време – и възможности – да подобри позицията си преди междинните избори през ноември. Тя каза, че по-смелият тон на президента е добро начало, което ще помогне за "захранване" на демократите, като същевременно ще даде сигнал за "сила" на предпазливите независими.

"Той сега е в лидерски режим", казва тя.

Демократите широко аплодираха риторичната промяна на Байдън, но някои лидери на гражданските права и защитници на правото на глас бойкотираха речта в Атланта, за да изразят неодобрението си към това, което те смятат за закъснял натиск по въпрос, който е от първостепенно значение за техните общности и функционирането на самата демокрация. В изявление президентът на NAACP Дерик Джонсън каза, че е минало много време преди администрацията да "свърже думите си с действията".

Лорела Праели, съпредседател на прогресивната група, Community Change Action, каза, че избирателите трябва да видят един Байдън, който се бори от тяхно име.

Част от предизвикателството за Байдън, казва тя, е да убеди деморализираната общественост, че "бъдещето все още е готово за грабване".

"Борете се за хората, доставяйте за хората и след това се уверете, че те знаят какво се е случило", казва тя. "Наистина е толкова просто."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase