Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на предполагаема „руска инвазия“ в Украйна. Това заяви зам-държавният секретар по политическите въпроси г-жа Виктория Нюланд в интервю, публикувано в събота за британския вестник Financial Times.

„Няма да говоря предварително за 18-те различни сценария...Само ще кажа, че ние и нашите съюзници сме готови бързо да нанесем остра болка, ако Русия предприеме някаква стъпка“, каза Нюланд. Тя подчерта, че санкциите срещу Русия от страна на САЩ и европейските страни може да се различават една от друга.

Още по темата

Нюланд подчерта, че Вашингтон преговаря с европейските съюзници за възможен отговор спрямо действията на Русия, който да отчита интересите на жителите на западните държави.

Коментирайки разговорите за гаранции за сигурност между делегациите на САЩ и Русия, които се проведоха тази седмица, Нюланд каза, че страните са успели да чуят притесненията си, но сериозна дискусия все още не е започнала.

"В момента чуваме само (страхове) един от друг", каза тя. "Ние не сме започнали типа преговори, които би трябвало, за да се опитаме да постигнем споразумения. Особено ако те (Русия) искат тези споразумения да бъдат правно обвързващи, така че ще ни трябва повече време".

В същото време, както добави Нюланд, Вашингтон е заинтересован от продължаване на преговорите с Москва. „Вярваме, че можем да намалим напрежението и да постигнем напредък по някои от темите чрез дипломация“, каза дипломатът, цитирана от БГНЕС. „Надяваме се и очакваме Москва да остане на масата за преговори, но изборът е на Путин".

Нуланд също така подчерта, че преговорите „трябва да се водят на основата на реципрочност“. „Те имат искания, но и ние имаме притеснения“, заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase