Снимка: БГНЕС

Бяхме в стаичката на командния център в Белия дом и наблюдавахме какво се случва в къщата в Пакистан, където се намираше Осама Бин Ладен. Бяхме притеснени не само за успеха на мисията, но и за сигурността на спецчастите. Това разказа пред bTV Джон Бренън, бившият шеф на ЦРУ от времето на президента Барак Обама. Той е човекът с основна роля за ликвидирането на Осама Бин Ладен.

Той си спомня. че в началото е имало съмнения дали става въпрос наистина за Бин Ладен, докато тялото не е отнесено в Афганистан. След анализ на останките наистина е било потвърдено убийството на терориста.

"Два пъти съм пътувал до България в кариерата си. Първият път през 1995 г., после за около седмица през 2012 г. след атентата в Сарафово, когато 5 израелци и 1 българин бяха убити. Имах много интензивни разговори с колегите си. За съжаление политиката и политическата корупция в България намалява ефикасноста на някои от службите и те някои тях бяха използвани като политически пионки, сподели той. - България все още е по-пътя към демокрацията. Има лица в България, които клонят към единомислие със Запада, и такива, които все още са под влиянието на Русия."

"Знаех за Тръмп от години, знаех, че няма никакъв опит в международните отношения и е бизнесмен. При първата ни 90-минутна среща ми стана ясно, че той ще изпълнява отговорностите си на президент по много различен начин. Той беше мотивиран от интересите си за лична и финансова репутация, а не от интересите на САЩ и световния мир", спомня си Бренън за първата среща с Доналд Тръмп.

Според него е било голяма, дори ужасна грешка Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Защото така американският президент е пренебрегнал постулата, че този статут ще се определи с преговори.

Бренън смята също, че войната в Ирак през 2003 г. е била незаслужена и необоснована, а са били използвани неверни сведения за наличие за химическо оръжие.

"Едуард Сноудън предаде верността си към САЩ. Той можеше да използва много други възможности да изрази съмненията си. Но Сноудън подкопа националната сигурност и нанесе сериозни щети", смята бившият шеф на ЦРУ.

"Има много мистерии около ЦРУ и затова много се зарадвах, че книгата ми "Непоколебимо" се превежда на български, каза той. - Така читателят ще разбере каква действително е работата на ЦРУ."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase