Снимка: БГНЕС

Петима души загинаха, а над 40 бяха ранени, след като кола се вряза в парад в Уисконсин, съобщи полицията, съобщи АФП.

От полицейското управление в Уакеша направиха това изявление с уговорката, че броят на жертмите може да се увеличи, предава БГНЕС.

Кадри, публикувани онлайн, показват червен спортен автомобил (SUV), който преминава през коледен парад в град Уакеша, западно от Милуоки, около 16:40 местно време (22:40 GMT).

Още по темата

Шефът на полицията Дан Томпсън каза, че колата е ударила десетки хора, включително деца.

Едно лице е в ареста. В момента инцидентът не изглежда да е терористичен акт, твърдят служители.

Изглежда, че заподозреният е бягал от друга сцена, когато се е натъкнал на хората, участващи в парада, каза служител на правоприлагащите органи, запознат с ранните констатации на разследването, пред американския партньор на Би Би Си Си Би Ес нюз.

Местният жител Анджелито Тенорио каза пред вестник "Милуоки джърнъл сентинел", че той току-що бил приключил с марша на парада, когато се е случил инцидентът.

"Видяхме SUV... просто натисна педала до ламарината и просто приближаваше с пълна скорост по маршрута на парада. И тогава чухме силен трясък и оглушителни викове и писъци от хора, които са ударени от превозното средство", той казах.

Кори Монтихо каза, че танцовият екип на дъщеря му е бил ударен от джипа.

"Имаше помпони и обувки и разлят горещ шоколад навсякъде. Трябваше да мина от едно смачкано тяло до друго, за да намеря дъщеря си", каза той пред вестника.

Шефът на полицията Томпсън каза, че служителите са открили превозно средство и лице, което представлява интерес, е в ареста, но не даде повече подробности. Той добави, че разследването е "много плавно".

Полицията стреля по колата, за да се опита да я спре, каза той.

Шефът на пожарната Стивън Хауърд каза пред репортери, че неговият отдел е откарал 11 възрастни и 12 деца в близките болници след инцидента. Градското полицейско управление по-късно съобщи, че държавните училища на Ваукеша ще бъдат затворени в понеделник.

Междувременно кметът Шон Райли каза, че това е "травматично" време за града. „Сърцето ми е с всички, засегнати от този безсмислен акт“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase