Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати са регистрирали рекорден брой смъртни случаи от свръхдоза наркотик за едногодишен период - над 100 000, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Агенцията отбелязва, че този мрачен праг е бил преминат за първи път и това е съвпаднало с пандемията от новия коронавирус.

Между април 2020 г. и същия месец тази година в САЩ са били регистрирани 100 306 починали от свръхдоза наркотик - 28,5 процента повече в сравнение с предходния 12-месечен период, съобщиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Представителка на американската федерална агенция отбеляза, че в голямата си част тези смъртни случаи са били причинени от синтетични наркотици като незаконно произведен фентанил.

"Моята администрация се ангажира да направи всичко, което е в нейните правомощия, за да се бори срещу зависимостта от наркотиците и да сложи край на тази епидемия от свръхдози", заяви в комюнике президентът на САЩ Джо Байдън.

Той добави, че докато Съединените щати продължават да постигат напредък в борбата с коронавируса, те не може да пренебрегват тази епидемия, засегнала семейства и общности в цялата страна.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

41

Айдеее

преди 2 месеца

Отече. Сега ваксина и срещу наркотиците ще искат да слагаме.

40

Анонимен

преди 2 месеца

Стигнаха до 4-тата игла и вече имало рекорден брой починали от свръхдоза. Какъв процент от тези починали от свръхдоза са ваксинирани? Ако процентът им е по-висок от процента ваксинирани в САЩ, значи е повече от ясно, че ваксината води и до психически разтройства. Естествено за нищо на света няма да направят такава статистика или ако я направят за нищо на света няма да ни я покажат... :) Боцкайте се, защото в Португалия така правели, а те били по-умни от нас хахаха

39

Анонимен

преди 2 месеца

До тг4 Ще ми се да се съглася с теб, но не само това е причината. От обезпеченост и безделие също посягат към наркотиците.