Снимка: БГНЕС

Строги предупреждения си размениха висши дипломати на Китай и Съединените щати относно остро стоящия въпрос за Тайван преди силно очакваната среща на върха между техните лидери в понеделник.

Виртуалната среща на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин се провежда на фона на нарастващо напрежение - отчасти по отношение на Тайван, самоуправляваща се демокрация, за която претендира Пекин, но също така и по отношение на търговията, правата на човека и други въпроси, предава БГНЕС.

В телефонен разговор в петък с китайския външен министър Ван Ий за обсъждане на подготовката за срещата на върха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази загриженост относно "военния, дипломатическия и икономическия натиск" на Пекин върху Тайван.

Ван предупреди за опасностите от действия на САЩ, които биха могли да изглеждат в подкрепа на "тайванската независимост".

През 1979 г. Вашингтон промени дипломатическото си признаване от Тайпе към Пекин, но акт на Конгреса, приет през същата година, изисква от Съединените щати да предоставят оръжия на Тайван за самозащита.

Правителството на САЩ внимава да не показва, че признава Тайван, но такъв акт се радва на широка, двупартийна подкрепа в Конгреса, като група законодатели посети острова този месец - което разгневи Пекин.

"Всяко съглашателство и подкрепа за силите за "независимост на Тайван" подкопава мира в Тайванския проток и в крайна сметка само би се върнало като бумеранг", заяви Ван пред Блинкен, според публикавоното от китай съдържание на разговора.

През последните години Китай засили военните си дейности в близост до Тайван, като в началото на октомври рекорден брой самолети навлязоха в зоната за идентификация на въздушната отбрана на острова.

Вашингтон многократно е сигнализирал за подкрепата си за Тайван пред лицето на това, което определя като китайска агресия.

Байдън до голяма степен запазва по-твърдия подход към Пекин на своя предшественик Доналд Тръмп, като и двете администрации разглеждат възходящия Китай като най-голямото предизвикателство на 21-ви век.

Представители на САЩ определиха предстоящата в понеделник среща на върха като възможност за "отговорно управление на конкуренцията", като същевременно се опитат да си сътрудничат в областите, в които двете страни имат сходни позиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase