Снимка: БГНЕС
Доналд Тръмп обяви, че стартира собствена социална мрежа "Truth Social", след като през януари беше "баннат" от Twitter, Facebook и YouTube. Трите платформи го обвиниха, че чрез профилите си той е подбуждал поддръжниците си към агресия преди нападението над Капитолия, предаде БГНЕС.
 
Бившият президент на САЩ иска "да се противопостави на тиранията на гигантите на технологиите", които "използваха едностранната си сила, за да заглушат гласовете на несъгласието в Америка", каза той в изявление.
 
Платформата ще бъде собственост на новосформираната Trump Media & Technology (TMTG), която също ще предоставя и видео услуги.
 
"Живеем в свят, в който талибаните имат огромно присъствие в Twitter, докато любимият ви американски президент е блокиран. Това е неприемливо", категоричен бе Тръмп.
 
Републиканецът-милиардер беше блокиран от Facebook, Twitter и YouTube, след като негови поддръжници атакуваха Капитолия по време на обявяването на окончателната изборна победа на демократа Джо Байдън на 6 януари.
 
Петима души загинаха по време на атаката, включително полицай.
 
Блокирането на акаунта на Тръмп го лиши от 89 милиона души, които да четат публикациите му. Тогава бившият президент обеща създаването на социална мрежа.
 
Мрежата "Truth Social" ще бъде налична в бета версия с покана от ноември 2021 г., преди да стартира официално през първото тримесечие на 2022 г. Приложението му вече може да бъде изтеглено от App Store.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase