Снимка: архив, БГНЕС

71% от стоките на американската икономика разчитат на сухопътен транспорт, а камионите, които превозват тези стоки, са само 4% от превозните средства по пътищата.

В момента в САЩ има рекорден недостиг на шофьори. Необходими са най-малко още 80 000 шофьори за транспортната индустрия, предаде БНР.

Още по темата

Според Крис Спиър, президент и главен изпълнителен директор на Американската асоциация за превоз на товари, това е с 30% повече от времето преди пандемията, когато в транспортната индустрия е имало недостиг от около 61 500 водачи.

В момента десетки кораби чакат със седмици да бъдат разтоварени, защото няма кой да извозва товарите.

Президентът Джо Байдън поиска пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч да оперират по 24 часа 7 дни в седмицата, за да се ускори освобождаването на стоките и на корабите, но компаниите вносители нямат достатъчно шофьори, които да поемат и извозват стоките.

От Асоциацията смятат, че проблемът може да бъде разрешен с двупартийния план за инфраструктурата, ако той бъде одобрен от Конгреса.

Това ще позволи да се влеят пари в транспорта и да бъдат обучени около 3000 младежи.

В момента водачите на ТИР трябва да бъдат над 21 години, а идеята е да бъдат включени в тази дейност и шофьори на възраст между 18-20 години.
 

Коментари Напиши коментар

35

Ха-ха

преди 1 месец

В САЩ всяка година влизат по няколко милиона мигранти,а се оказва,че няма работници????Явно тия са вкарани не за да работят,а да гласуват за демократите(Сорос)...

34

Анонимен

преди 1 месец

Всеки може да бъде шофьор,ама от шофьор нищо друго не става.Сега сериозно,проблемът не е само при шофьорите,но и в други професии.Вече са много малко,тези които искат да стават полицаи,лекари,строители,механициВсички искат да работят от дома онлайн или поне учител ,че заради Ковида се ходи на работа по *** месеца в годината.Отделно промяната на демографията към тъмните цветове си казва думата.Политиката на сегашното правителство в САЩ е трагична и кризата е налице.

33

Let’s go Brandon

преди 1 месец

Назначения картоф Байдън съсипва САЩ !