Снимка: Pixabay
Хирурзи в Ню Йорк извършиха успешна трансплантация на бъбрек от генномодифицирана свиня на човек. Органът вече функционира нормално, съобщи вестник Ню Йорк Таймс, предаде БГНЕС.
 
Робърт Монтгомъри, директор по трансплантология в Ню Йорк и ръководител на операцията, казва, че бъбрекът е бил пресаден на човек на командно дишане в мозъчна смърт. 
Новият орган "почти веднага" е започнал да произвежда урина и други отпадъчни продукти, разказва още лекарят.
 
Според Монтгомъри, генномодифицираните свине могат потенциално да се превърнат "в устойчив и възобновяем източник на органи".
 
"Това е огромен пробив. Изключително голямо постижение. Но все още ни предстои да научим повече за продължителността на работата на органа", заяви професор, участвал в изследването.
 
Ако на свине, подходящи за пресаждане на човек, това би решило въпроса на 100 000 американци, които чакат ред за трансплантация, като повече от 90 000 от тях се нуждаят именно от бъбрек, пише изданието.

Коментари Напиши коментар

31

old stupid retard

преди 1 месец

До АнонимеН дори и напълно успешна да е - знаеме че прасетата живеят доста по кратко от човека, значи няколко прасета ще трябват за 1 човек, е не е страшно, човек изяжда по няколко прасета за живота си

30

Анонимен

преди 1 месец

Голяма новина.

29

Кочо

преди 1 месец

ОТВРАТ