Снимка: БГНЕС

Последните няколко месеца бяха трудни за президента на САЩ Джо Байдън, а това доведе до спад в доверието към него. Единственият, който само печели от тоази ситуация е Доналд Тръмп, който изпревари Байдън в рейтинга на благосклонността сред американските избиратели. Това се случва само осем месеца след прехвърлянето на властта - забележителен обрат, който се дължи на кризи както в САЩ, така и в чужбина.

Тръмп има положителен рейтинг от 48% в сравнение с 46% за Байдън в ново проучване на "Харвард-Харис" - резултат, който отразява безпокойството сред гласоподавателите в САЩ заради хаотичното изтегляне от Афганистан, нарастващия брой случаи на коронавирус, мигрантите, които се стичат към границата с Мексико и задънената улица в Конгреса, където амбициозните планове на президента на демократите са заседнали в калта.

Екипът на Байдън също се справя зле в сравнение с този на Тръмп: 55% от анкетираните казват, че Майк Пенс е по-добър вицепрезидент от неговия наследник Камала Харис, а 63 % смятат, че Майк Помпео е по-добър държавен секретар от Антони Блинкен.

Харис бе натоварена с борбата с миграцията, но хаотичните сцени на границата в Тексас показват, че тя не успява да се справи. Блинкен поема голяма част от вината за грешките, допуснати при изтеглянето на Афганистан, когато 13 американски войници бяха убити при бомбардировка на летището в Кабул, а съюзниците на страната се оплакаха, че са игнорирани.

Редица други проучвания показват същите тенденции, като допитване в Айова поставя рейтинга на одобрение на Байдън на 31%, в сравнение с 43% през юни.

Байдън проведе разговори с враждуващи демократи в Белия дом вчера в опит да постигне съгласие по двата си огромни проекта за инфраструктура, които са изправени пред колапс поради вътрешнопартийни конфликти. Левичарите заплашват да отхвърлят традиционната инфраструктурна сделка за 1,1 трилиона долара, която има двупартийна подкрепа, освен ако умерените демократи не застанат зад законопроекта от 3,5 трилиона долара, съдържащ нови социални разходи.

"Нарастващите проблеми по всички фронтове доведоха до изненадващото заключение, че Тръмп е бил толкова добър президент, колкото и Байдън, което предполага, че меденият месец ще бъде заменен с угризения на съвестта у избирателите", казва Марк Пен, направил проучването на "Харвард-Харис", пред The Times. "Хората виждат Пенс като по-добър вицепрезидент в десет точки и преобладаващо виждат Помпео много по-добре от Блинкен, който е бил начело на ситуацията в Афганистан."

Байдън падна до ново най-ниско ниво от 43% одобрение в месечното проучване на "Галъп" вчера, което е с 6 пункта по-малко от август и 14 от встъпването му в длъжност през януари. "Сред избраните президенти след Втората световна война само Тръмп е имал по-нисък рейтинг на одобрение за работа от Байдън толкова рано в техните президентства", гласи проучването на Галъп.

Проучването идентифицира външната политика и борбата с тероризма като особени слаби места, което предполага, че Афганистан е бил решаващ фактор.

Байдън се срещна и с висшите демократи, след като Камарата на представителите гласува с 220 срещу 211 във вторник за спиране на тавана на националния дълг от 28,4 трилиона долара и финансиране на федералното правителство след края на септември, когато финалната година приключи. Републиканците обаче съобщиха, че няма да гласуват по тази точка в равномерно разделения Сенат, където са необходими 60 от 100 гласа, като аргументираха, че това ще даде зелена светлина на скъпия законопроект за "човешката инфраструктура", на който се противопоставят и който е ключова част от дневния ред на Байдън.

Неуспехът да се финансират федерални агенции в края на месеца може да предизвика третото спиране на правителството за десетилетие. Неспазването на тавана на дълга до средата на октомври носи риск от историческо неизпълнение, което може да разклати финансовите пазари и да предизвика рецесия.

Тази задънена улица около законопроекта за инфраструктурата се усложнява от спор между демократичните фракции за това какво трябва да има в него, като двама умерени сенатори отказват да приемат цената от 3,5 трилиона долара. Партийните лидери определиха краен срок в понеделник за съгласуване на законопроекта и гласуване в Камарата на представителите на традиционния пакет за пътища и мостове, който вече е приет в Сената. Сега левите в Камарата заплашват да гласуват против по-малкия законопроект, освен ако умерените не се съгласят с плановете им за пакета от 3,5 трилиона долара, който включва универсална грижа за децата, две години безплатен колеж в общността и платен отпуск по болест, майчинство и загуба на труд за служителите.

Друг неуспех за Байдън е опитът да се приеме законопроект за полицейска реформа след убийството на Джордж Флойд. Тези планове бяха изоставени вчера, след като демократите и републиканците в Сената не успяха да постигнат компромис.

Байдън, който обеща да превърне полицейската реформа в приоритет на президентството си, заяви, че все още се надява да подпише "всеобхватен и смислен" законопроект на името на Флойд."За съжаление, републиканците от Сената отхвърлиха въвеждането на скромни реформи, които дори предишният президент беше подкрепил", добави той.

Вчера Тръмп възрази срещу републиканците в Конгреса, като каза: "Единственият мощен инструмент, с който републиканците трябва да преговарят, е таванът на дълга. Това, което демократите предлагат на толкова различни нива, ще унищожи страната ни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase