Снимка: БГНЕС
Губернаторът на Тексас Грег Абот призова президента на САЩ Джо Байдън за обявяви извънредно положение заради засиления приток на нелегални мигранти на територията на американския щат, предаде БГНЕС.
 
В покрайнините на граничния град Дел Рио има около 16 хиляди кандидати за убежище в САЩ. Нелегалните мигранти живеят под пътен мост и чакат да бъдат регистрирани от граничните служби.
 
"Искам да се издаде спешна декларация за щата Тексас с оглед на продължаващата гранична криза, която е достигнала такъв мащаб и продължителност, че още на 31 май 2021 г. официално признах ситуацията като бедствие", се казва в съобщението на губернатора.
 
Абът казва, че мигрантите, които са влезли в САЩ от Мексико през река Рио Гранде, се нуждаят от храна, вода и лекарства, които държавата не може да осигури. Според него населението на импровизирания лагер от 15 до 18 септември се е увеличило от четири на 16 хиляди души, а едва 64 гранични служители са на място.
 
Съобщения в медиите твърдят, че по-голямата част от търсещите убежище са граждани на Хаити. След убийството на президента Джовенел Мойзе през юли и силното земетресение, което уби повече от 2000 души през август, САЩ разшириха „временно защитен статут“ на имигрантите от островната държава, предпазвайки ги от депортиране за година и половина.
 
Защитен статут обаче могат да се ползват само постоянно пребиваващите в САЩ от 3 август.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase