Снимка: Getty

Било запомняща се вечер: Луис Армстронг, съпругата му и дипломат от посолството на САЩ били на вечеря в ресторант в тогавашния Леополдвил, столица на новоизграденото Конго.

Тромпетистът, певец и лидер на група бил в центъра на обиколка из Африка, която щяла да продължи месеци, организирана и спонсорирана от Държавния департамент в опит да подобри имиджа на САЩ в десетки страни, които току-що били спечелили свобода от колониалните режими.

Това, което Армстронг не знае, е, че неговият домакин тази нощ през ноември 1960 г. не е политическо аташе, както е описано, а шефът на ЦРУ в Конго. Той също така не подозирал как славата му позволява на шпионина, който води разговори на непринудени теми в началото, да получи важна информация, която да улесни някои от най-противоречивите операции през цялата студена война.

"Армстронг беше "троянски кон" за ЦРУ. Това е истински сърцераздирателно. Той беше доведен, за да обслужва интереси, които напълно противоречат на собственото му усещане за това кое е правилно или грешно", казва Сюзън Уилямс, научен сътрудник в Училището за напреднали изследвания на Лондонския университет и автор на "Бяла злоба" - нова книга, която разкрива изумителните размери на дейностите на ЦРУ в Централна и Западна Африка през 50-те и началото на 60-те години. По думите й, Армстронг е щял да бъде ужасен, ако разбере какви са реалните цели на ЦРУ.

Документите, открити от Уилямс в архивите на ООН по време на петгодишни проучвания, категорично показват, че домакинът на Армстронг, шефът на ЦРУ Лари Девлин, както и други служители на американското разузнаване, изпратени в Конго, са използвали прикритието на посещението на музикантите, за да получат достъп до стратегически важната и много богата провинция Катанга, която наскоро се е отцепила. САЩ, макар и съпричастни към дневния ред на лидера на провинцията, не били признали официално самопровъзгласилото се правителство там.

"ЦРУ имаше голям интерес към Катанга, като се започне от висши служители, с които иначе не биха могли да се срещнат, до изключително важна минна инфраструктура, с 1500 тона уран и огромен потенциал за набавяне на повече. Обиколката на Армстронг до Катанга беше перфектната възможност, така че Девлин потегля от столицата заедно с музиканта и неговата известна група. "Имали са нужда от прикритие и това им е дало такова", казва Уилямс.

Има и още нещо, което Армстронг, който се оттегля от подобно турне в Съветския съюз три години по-рано в знак на протест срещу расизма в САЩ, не знае. ЦРУ в Конго, водено от Девлин, се опитва да убие първия демократично избран премиер на Конго, 35-годишният Патрис Лумумба, страхувайки се, че той ще изпрати страната в съветския лагер. Историците сега вярват, че националистическият лидер е искал страната му да остане неутрална в студената война.

Само на около миля от мястото, където са вечеряли Армстронг и Девлин, харизматичният Лумумба е държан в плен в официалната си резиденция от войници, верни на Жозеф-Дезире Мобуту - младия военен шеф с близки работни отношения с ЦРУ.

В рамките на два месеца от обиколката на Армстронг, Лумумба е убит в Катанга от служители на отцепилата се провинция и полицейски служители от Белгия. След време Мобуту ще укрепи властта си в Конго и ще стане лоялен на САЩ.

По-късно Девлин заявява, че ЦРУ е отговорно, като заяви пред разследване на Конгреса на САЩ, "че превратът на Мобуту е организиран и подкрепен и наистина управляван от ЦРУ".

Убийството на Лумумба е един от най-скандалните епизоди на студената война, който предизвика възмущение по целия свят. Въпреки че приема отговорност за преврата, ЦРУ винаги е отричало участие. През 1975 г. Девлин заявява пред правителствено разследване в САЩ, че агенцията се е опитвала да убие националистическия лидер през предходните месеци, но е прекратила дейността си много преди действителното убийство.

Уилямс обаче открива доказателства, които поставят под съмнение надеждността на показанията на Девлин. Неотдавна публикувани американски документи показват, че шефът на ЦРУ е изпратил агент, известен като WI/ROGUE, в Тисвил, градът, където Лумумба е бил затворен в седмиците преди смъртта му, много след като агенцията твърди, че е прекратила всички опити за евентуалното убийство на популярен политик.

"Не можем да кажем какво е направил WI/ROGUE в Тисвил, но това подкопава поне надеждността на казаното от Девлин", на мнение е Уилямс.

ЦРУ било започнало да развива мрежа от агенти, наети помощници и сътрудници в Африка скоро след създаването й през 1947 г., надграждайки работата, извършена по време на Втората световна война. До 1960 г. тази огромна мрежа включва профсъюзни лидери, бизнесмени, културни и образователни организации, предприятия и дори авиокомпании.

Агенцията е замесена в някои от най-значимите събития в постколониалната история на континента.

През 1962 г. съвет от шпионин на ЦРУ до служители на расисткия, репресивен режим на апартейд в Южна Африка може да е довел до ареста на Нелсън Мандела и затвора му в продължение на 27 години. Агенцията също е обвинена за свалянето на президента на Гана Куаме Нкрума при военен преврат през 1966 г.

"Трагедията е, че Нкрума и Лумумба, и редица други африкански лидери в списъка, не са били врагове на САЩ. Те искали приятелски отношения с Америка, но не били и против СССР. Вашингтон ги възприемал като врагове. Отношението беше "или си с нас, или си против нас", обяснява Уилямс.

Армстронг, който е на 59 години, когато пътува до Конго, е вдъхновен от преживяванията си там и композира мюзикъл, наречен "Истинските посланици".

"Въпреки че представлявам правителството", казва музикантът в творбата, "правителството не представлява някои от политиките, зад които съм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase