Снимка: Getty

Бил Клинтън е отказал да пие чай с кралицата и вечеря в Checkers, защото е искал да "бъде турист" и да изпробва индийски ресторант по време на първото си официално посещение във Великобритания, когато Тони Блеър е бил министър-председател, разкриват бивши класифицирани документи.

От "Даунинг Стрийт" 10 са искали да спазят всички традиции при посещение, които се считат за изключително важни за "установяването на добри работни отношения" между новия премиер и тогавашния президент на САЩ. Бъкингамският дворец се свързва с номер 10, за да каже "Нейно Височество Кралицата ще бъде много доволна да покани семейство Клинтън на чай в 17:00 ч. по време на краткото им еднодневно отклонение от срещите на върха в Париж и Хага.

Но макар да са били "много благодарни от поканата на Кралица", семейство Клинтън учтиво отказало, записва частният секретар на Блеър Филип Бартън. Белият дом също не е "привлечен и от предложението за вечеря в Checkers".

Вместо това Клинтън искал да има време да пазарува. Той казал, че "иска да бъде турист"  и "изразил интерес да опита индийската храна", се казва в брифинг на Даунинг Стрийт, публикуван от Националния архив.

На посещението се разчитало много, като както британците, така и американците се съгласиха, че е необходимо "да се покажат президентът и министър-председателят на широкия свят като млади, динамични и сериозни лидери".

Американците искали "забавно" и "фотогенично" външно събитие. Предложенията на Министерството на външните работи, които така и не се състоят, включват среща за обяд, на които президентът свири на саксофон, а министър-председателят на китара за кратко, със или без други музиканти. Друго предложение беше „"поглед в кръчма", тъй като американците ги харесвали.

Предложенията на № 10 за "разходка на площад Трафалгар" преди посещение на Спортното кафене в Хеймаркет, където и на двамата мъже "може да бъде показано как се играят различни сложни компютърни игри от група деца", бяха "твърдо" отхвърлени от Белия дом като "недостатъчно сериозни".

В крайна сметка Клинтън получава свободно време между съвместната пресконференция и вечерята. Вместо индийски ресторант обаче, вечерята между сем. Блеър и сем. Клинтън била във френския ресторант Le Pont de la Tour близо до Tower Bridge, където фактурата за £298,86 показва, че двойките са вечеряли скара, камбала, дива сьомга и заек.

Преди посещението е имало опасения в Белия дом, че наскоро Клинтън е пребивавал в къща в Барбадос, принадлежаща на сър Антъни Бамфорд, "известен консервативен поддръжник". Имало е и опасения, че "това може да бъде разбрано погрешно или тълкувано зле в Лондон", разкриват документите. Белият дом заявява, че президентът изобщо не познава Бамфорд. "Но имотът, който той притежава, е особено добре разположен от гледна точка на сигурността и други гледни точки."

По време на посещението на 29 май 1997 г. Клинтън е разведен из кабинета, което накара тогавашния секретар на кабинета Робин Бътлър да напомни на главния частен секретар на Блеър Джон Холмс за неблагоприятното посещение на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в кабинета през 1969 г.

Както по-късно разказва Рой Дженкинс, тогавашният канцлер, докато Никсън посягал към мляко за кафето си, той "загадъчно успява да вземе кристална мастилница и да излее съдържанието й върху ръцете, документите и част от масата". Докато "ужасът" избухва от британска страна, сър Бърк Тренд - тогавашният секретар на кабинета - полива панталоните си със сметана, "макар че не е ясно дали го е направил, защото е бил шокиран или защото чувства, че така президентът ще се почувства по-малко смутен, ако небрежността, граничеща с шамар, изглежда е навик и на Даунинг стрийт", пише по-късно Дженкинс.

 

Коментари Напиши коментар

23

ББ

преди 1 година

Велик Президент и Човек...Респект!!!

22

ББ

преди 1 година

До Анонименхаха...технологии...и унищожения...така загина гьобелс...аз пък...сип мечтая за ...Форд...Раптър...г-н Мъск...подарете ми един моля Ви,мечтая си за...боже...в какво превръщате Света ни за Бога,и децата ви ще го обитават...и внуците ви...къде са на убийците и унищожителите...хитлер и сталин...г-н путин?това ли искате за вашите?...обичате ли ги?

21

ББ

преди 1 година

Амриканец...Свободен Човек...Респект г-н- Президент!!!Бог да пази САЩ!!!