Снимка: БГНЕС

Двама души бяха ранени при стрелба в центъра на американската столица. Това съобщи за ТАСС полицията във Вашингтон.

"Обаждането [в полицията] дойде около 20:20 часа местно време (3:20 часа българско време), във връзка със стрелба на кръстовището на 14-та улица и „Ригс”. Двама възрастни мъже [бяха ранени], както са откарани в болница без опасност за живота. Случаят се разследва", каза Шон Хикман, говорител на полицията в американската столица.

Според BNO News на оживеното кръстовище до популярен ресторант са били произведени около 20 изстрела.

Джон Соупъл от Би Би Си определи случилото се като "Шок във Вашингтон":

"Получавам сигнали на телефона си, когато има актуални новини. Тази вечер се съобщава за стрелба - не толкова необичайна вест. Случило се е в родния ми град, Вашингтон. Отново нищо забележително.

В град, разделен на квартали, стрелбите в Югоизточен или Североизточен Вашингтон не са необичайни. Но сега се съобщава за около 20-30 изстрела, които са проехтели центъра на града, на около миля от Белия дом.

Именно там успелите столичани излизат да хапнат в елитен ресторант. Именно там никога не си мислите, че заплахата от насилие с оръжие, която засяга по-бедните райони на града, ще изсипе гилзи на прага ви. Но ето – случи се. И това е седмица след инцидента със стрелба пред бейзболния стадион на "Вашингтон националс", докато хиляди бяха вътре и гледаха играта.

Това е дълбоко шокиращо за град, в който професионалната средна класа не очаква да бъде забъркана или застрашена от престрелки. Разглеждайки социалните медии тази вечер, бихте си помислили, че това е инцидент, който е взел много жертви - такъв е шокът; такива са острите реакции на ужас и изненада. По Божията милост случаят не е такъв. Но може би това може да послужи като събуждане. Според статистиката оръжията в обръщение в САЩ са толкова, колкото са и гражданите.

Около 35 000 хиляди души умират всяка година в САЩ от огнестрелни рани, което прави средно по около 100 души на ден. Това е много, многократно по-високо от почти всяко друго напреднало индустриално общество. Но в по-голямата си част изстрелите обикновено не се чуват там, където живеят или се забавляват политиците, журналистите, дипломатите, лекарите и адвокатите.

Е, снощи това се промени.", коментира Соупъл.

(БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase