Снимка: архив, БГНЕС

Фармацевтичната компания “Джонсън и Джонсън” и главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс постигнаха споразумение компанията да заплати 230 милиона долара за разрешаване на искове, както и да приключи с продажбата на всички опиоидни продукти в цялата страна, предаде БНР.

Тази сума е предназначена за изплащане по ускорен график и за финансиране на пострадали от лечение с този вид медикаменти.

През 2019 г. в Ню Йорк са констатирани близо 3000 смъртни случая  вследствие използването на този вид болкоуспокояващи.

Споразумението идва преди началото на най-голямото съдебно дело, което започва тази седмица срещу фармацевтични компании, аптеки и разпространители на болкоуспокояващи, които са на базата на опиатите и често пъти водят до пристрастяване, а нерядко и до фатален край.

За разлика от други подобни дела това, което започва, ще бъде решено от съдебни заседатели. То представлява първият тест на твърдението, че продажбата и разпространението на този вид лекарства подхранва широко пристрастяване, злоупотреба и смърт.

Сега “Джонсън и Джонсън” се ангажират не само да заплатят 230 милиона долара, но и да напуснат опиоидния бизнес  в Ню Йорк и в цялата страна.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase