Кадър: YouTube

Президентът на САЩ Джо Байдън сериозно се обърка на пресконференцията си в неделя в рамките на срещата на Г-7, като цели три пъти вместо близкоизточната страна Сирия назова северноафриканската страна Либия.

78-годишният американски лидер говореше за това къде би могло да се осъществява сътрудничество с Русия преди предстоящата си на 16 юни среща с руския президент Владимир Путин.

Склонният да прави грешки американски лидер говореше за възможността за сътрудничество между Вашингтон и Москва по-специално в Близкия изток. Той заяви, че Русия може да окаже „жизнено важна помощ на Либия, чието население е в истинска беда“.

Още по темата

След това стопанинът на Белия дом предположи, че Русия е „отхапала повече, отколкото може да сдъвче“, имайки предвид участието й в сирийския конфликт. При това обаче той по някаква причина спомена Либия, посочва „Фокс нюз“.

„Те /руските войски/ се намират там без възможност да наложат ред в региона, това не може да се постигне, без да бъдат обезпечени основните икономически потребности на хората – каза Байдън. – Така че аз се надявам, че ще можем да стигнем до споразумение, което ще ни помогне да спасим живота на хора, например в Либия“.

Помощниците на американския президент предпочетоха да не отдават особено значение на тази очевидна грешка. Те заявиха, че казвайки Либия, Байдън явно е имал предвид Сирия. Това оправдание обаче не спаси президента на САЩ от насмешки в социалните мрежи.

„Трябва да дойдат медиите и да преведат и да ни разкажат какво точно е казал президентът Джо Байдън“, написа потребител в Twitter. „Вероятно, когато бомбардираш толкова много страни едновременно, е трудно да следиш всички“, саркастично посочи ливанският политолог Сара Абдала.

Припомняме, че отново на английска земя американският президент Джо Байдън изпадна в смущаваща ситуация, изгубвайки се.

Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как държавният глава влиза в кафене в Корнуол, което със сигурност не е част от плана на лидерите. А докато се скита из заведението, Байдън попада на журналист, който го пита: "Как протичат вашите срещи в Корнуол?", на което американският президент отговаря: "Много добре".

Консерваторите, които отдавна поставят под съмнение психическото здраве на Байдън, казват, че клипът е "болезнен за гледане".

За щастие, съпругата на Байдън - Джил, се намеси в ситуацията. Тя го изведе от кафенето, докато вечерящите там се забавляваха със случващото се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase