Снимка: БГНЕС

Илон Мъск, който е главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Тесла, заяви, че компанията му ще започне да приема отново плащания с биткойни, когато виртуалната валута стане по-зелена, пише БГНЕС.

Американският производител предизвика фурор през февруари, когато обяви, че клиентите могат да плащат в криптовалута - опция, която стана възможна в края на март.
 
Малко след това обаче Мъск промени решението си, посочвайки, че биткойните вече не се приемат в интерес на опазването на околната среда, съобщи електронното издание „ANews”.
 
"Когато има потвърждение за разумно (~ 50%) използване на чиста енергия от копачите на криптовалута с положителна бъдеща тенденция, „Тесла” ще възобнови транзакциите на биткойни", написа милиардерът в Twitter.
Още по темата
Биткойнът се произвежда от мощни компютри, които трябва да решават уравнения и да консумират огромни количества електроенергия в процеса.
 
Научното списание „Nature” наскоро публикува проучване, което показва, че китайските мини за биткойни, които захранват близо 80 процента от световната търговия с криптовалута и се управляват отчасти от електроцентрали, които работят с въглища и рискуват да застрашат климатичните цели на страната.
 
Мъск реагира в неделя на статия относно негови туитове, които редовно оказват влияние върху стойността на биткойните в една или друга посока, обвинявайки го, че манипулира пазарните цени на криптовалутата в полза на своя бизнес.
 
"Това е неточно", каза той.
 
"Tesla продаде само около 10% от собствеността, за да потвърди, че биткойнът може да бъде ликвидирана лесно, без да се движи пазарът", твърди Мъск.
 
Американският производител на автомобили обяви в началото на февруари, че е инвестирал $ 1,5 милиарда от своите средства в биткойн и оттогава е продал част от тях. 

 

Коментари Напиши коментар

41

Bai Hoi

преди 10 месеца

Abe toq nqma vkus za nishto vijte kakvo predstavlqva jena mu000, teslata e kato praena s tesla i dodelana v Russia)))))))

40

Анонимен

преди 10 месеца

"Чекаме още да падне цената преди да я надуем наново"

39

Анонимен

преди 10 месеца

До до Мъск - Токът от АЕЦ-а и ТЕЦ-а, е дооооста по чист от този от дизела. А тока от газ, който ние, в цялата си мъдрост не произвеждаме, си е супер екологичен.