Снимка: БГНЕС

25-те най-богати американци, включително Джеф Безос, Уорън Бъфет и Илон Мъск, са платили "истинска данъчна ставка" от едва 3,4% между 2014 и 2018 г., според разследване на ProPublica, въпреки че общата им нетна стойност се е увеличила с над 400 млрд. долара в същия период.

Докладът на организацията с нестопанска цел разкрива колко объркана е данъчната система на САЩ, тъй като неравенството в доходите и богатството продължава да се разширява.

ProPublica използва данните на Службата за вътрешни приходи, за да се потопи в данъчните декларации на някои от най-богатите и известни хора в Америка. Организацията установява, че през 2007 г. Безос, основателят на Amazon и вече милиардер, не плаща федерални данъци. През 2011 г., когато има нетна стойност от 18 млрд. долара, той отново не плаща федерални данъци и дори получава данъчен кредит от 4000 долара за децата си.

Миналата година нетната стойност на Безос достигна 200 млрд. долара.

ProPublica създава така наречената "истинска данъчна ставка" за най-богатите 25 американци, като сравнява федералния данък върху доходите, платен между 2014 и 2018 г., с това как тяхната нетна стойност се увеличава в  списъка на богатите на Forbes за същия период.

"Резултатите са ясни", пише ProPublica. "Според Forbes тези 25 души виждат покачване на тяхната стойност с общо 401 млрд. долара от 2014 до 2018 г. Те са платили общо 13,6 млрд. долара федерални данъци върху доходите през тези пет години, показват данните на IRS. Това е зашеметяваща сума, но тя възлиза на истинска данъчна ставка от само 3,4%."

За разлика от това, средното американско домакинство плаща 14% федерални данъци, съобщава ProPublica. Най-високата ставка на данъка върху доходите е 37% за доходи над 523 600 щатски долара, след като Доналд Тръмп я намали от 39,6%.

ProPublica установи, че Бъфет, основател на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, е платил 23,7 млн. долара данъци от 2014 до 2018 г. при общ отчетен доход от 125 млн. долара. Но богатството на Бъфет се увеличава с 24,3 млрд. долара, което означава, че той има "истинска данъчна ставка" от 0,1%.

Богатството на Безос е нараснало с 99 млрд. долара за четиригодишния период, но той е платил истинска данъчна ставка от 0,98%, според ProPublica. Мъск и Майкъл Блумбърг плащат съответно 3,27% и 1,3%.

Милиардерите не са обвинени в незаконна дейност. Но ставките излагат провалите на американското данъчно законодателство да налагат увеличение на данъците за богатство, получено от активи, по начина, по който данъчно се облагат заплатите - основният източник на доходи за повечето американци.

"Американските милиардери се възползват от стратегии за избягване на данъци, които са извън обсега на обикновените хора", съобщава ProPublica. "Богатството им произтича от стремително нарастващата стойност на техните активи, като акции и имущество. Тези печалби не се определят от американското законодателство като облагаем доход, освен ако и докато милиардерите не го продадат."

ProPublica не разкри как е получила информацията от IRS. Според организацията репортерите са прекарали месеци в анализ на данните и ще публикуват още доклади.

Безос, най-богатият човек в света, "отказва да получава въпроси", казва ProPublica.

Мъск, чието богатство според Forbes се оценява на 151 млрд. долара, първо е отговорил на запитване с единичен препинателен знак: "?", казват от ProPublica, а след това добавя, че няма да отговаря на допълнителни въпроси.

Блумбърг, който според Forbes има нетна стойност от 59 млрд. долара, казва пред ProPublica, че е платил данъците, които дължи. Говорител цитира благотворителното дарение на милиардера. "Взети заедно, това, което Майк дава за благотворителност и плаща като данъци, възлиза на приблизително 75% от годишния му доход", заявява говорителят.

ProPublica казва, че Бъфет е защитил своите практики в имейл.

"Продължавам да вярвам, че данъчният кодекс трябва да бъде променен съществено", пише Бъфет пред ProPublica. Той каза, че "огромното династическо богатство не е желателно за нашето общество".

Бъфет, който има богатство от 96 млрд. долара, казва, че 99% от богатството му ще отиде за филантропия "приживе или при смърт". През 2020 г. той дари около 2,9 млрд. долара в акции на Berkshire Hathaway на пет благотворителни организации, съобщава CNBC.

"Вярвам, че парите ще бъдат по-полезни за обществото, ако бъдат изплатени благотворително, отколкото ако се използват за леко намаляване на непрекъснато нарастващия дълг на САЩ", пише Бъфет.

Джо Байдън предложи да се повиши най-високата ставка на данъка върху доходите и да се увеличи данъкът върху капиталовата печалба, макар че това вероятно би имало малък ефект върху истинската данъчна ставка, плащана от милиардерите. Сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс наложиха "данък върху богатството", който би въвел 3% данък върху нетната стойност на ултрабогатите. Но има малка надежда този закон наистина да бъде приет.

И все пак някои от най-богатите хора в Америка искат по-добро данъчно богатство. Патриотичните милионери, група, която води кампания за увеличаване на данъците върху богатите, заяви, че докладът на ProPublica демонстрира "как най-богатите 400 американци в крайна сметка притежават повече богатства от 150-те милиона американци, взети заедно".

"Свръхбогатите могат да избират кога и как ще бъдат облагани с данъци", казват Патриотичните милионери. "Точно затова сега се нуждаем от силен, неизбежен данък върху богатството."

Коментари Напиши коментар

179

ББ

преди 1 седмица

мда...то едни "екшън герой"станаха граждани на русия,целуваха ръка на путин...ще плащат по-малко...даже ще им плащат за рекламата,абрамович...какво произвежда и какво продава,освен парите от суровините на руският Народ,освен данъците на руските граждани,парите се печатят,печатници много,какво ще се яде...парите отдавна не са ценност...златото също...не лекуват,не ви правят щастливи...държат ви зависими,убиват природата ни...земята и водата ни тровят...за пари и злато...геноцид и порно.рафия

178

Тези са от

преди 1 седмица

Бандата на Байдън.

177

Глупости

преди 1 седмица

Журналистите ли да кажа че са прости, или продават новина която се яде... Данък са платили върху реализирана печалба, т.е. кешнали си аут пари от богатсвото си. Това че е направил 100 млрд. днеска ако не си прибрал парите кеш не значи че утре не може пазара да се срина с 30 %, и да изгуби 30 МЛРД. Данък се плаща върху реализирана печалба, останалото се води нереализирани печалби в активи, ама утре може да са повече, може и да са по малко, докато не са реализирани данък няма. Благодаря!