Снимка: Pixabay
Необходимо е да се направи по-задълбочено проучване на произхода на COVID-19, в противен случай човечеството може и да се сблъска с COVID-26 и COVID-32. Това каза Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ, предаде БГНЕС.
 
"Това е третата голяма епидемия на коронавирус през 21-ви век (след SARS и MERS)... Майката природа ни подсказва какво ще се случи: ще има COVID-26 и COVID-32, ако не разберем напълно произхода на COVID-19", каза експертът в ефира на NBC News.
 
Хотес подчерта, че е необходимо да се разследва "появата на огнището" на коронавируса. За това вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна пандемията. Според ученият на място те ще трябва да съберат данни и необходимите проби.
 
В същото време експертът отбеляза, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай по този въпрос.
 
"Мисля, че наистина трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории", каза Хотес.
 
По-рано Белият дом разпространи съобщение, според което версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория все още не е изключена. В съобщението се цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателната общност на страната допуска две версии за произхода на вируса: предаване на хора от животно и изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да продължи да събира и анализира информация и да информира президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase