Снимка: Pixabay
Необходимо е да се направи по-задълбочено проучване на произхода на COVID-19, в противен случай човечеството може и да се сблъска с COVID-26 и COVID-32. Това каза Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ, предаде БГНЕС.
 
"Това е третата голяма епидемия на коронавирус през 21-ви век (след SARS и MERS)... Майката природа ни подсказва какво ще се случи: ще има COVID-26 и COVID-32, ако не разберем напълно произхода на COVID-19", каза експертът в ефира на NBC News.
 
Хотес подчерта, че е необходимо да се разследва "появата на огнището" на коронавируса. За това вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна пандемията. Според ученият на място те ще трябва да съберат данни и необходимите проби.
 
В същото време експертът отбеляза, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай по този въпрос.
 
"Мисля, че наистина трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории", каза Хотес.
 
По-рано Белият дом разпространи съобщение, според което версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория все още не е изключена. В съобщението се цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателната общност на страната допуска две версии за произхода на вируса: предаване на хора от животно и изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да продължи да събира и анализира информация и да информира президента.

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 3 месеца

Ами може и с Covid 2221 да се сблъска. Биолабораториите работят с пълна сила. Цехове те за ваксини-също. Глу паци има в изобилие.

52

домати с колци

преди 3 месеца

Интересно,откъде знаят в коя година ще се появи нов вирус,а било мнооого трудно да се установи произхода на Ковид 19.

51

Анонимен

преди 3 месеца

Предлагам Били и компания още отсега да разработят ваксина за Ковид-26 и 32 и да започват да ваксинират хората. Сигурен съм, че голяма част ще се боцнат. Все пак Били ще им каже, че е за тяхно добро и че рисковете са по-малко от ползите. Даже направо да започват да ваксинират срещу Ковид 3019. Може пък някой ваксър да доживее дотогава, а и хубавата ваксина е поставената. Направо да се подписват, че са съгласни да им бият всички произведени сега и в бъдеще ваксини, за да се пести време.