Снимка: БГНЕС

Преди 60 години, на 25 май 1961 г., президентът Джон Кенеди си проправя път в конгреса сред морето от членове и заема мястото си зад трибуната.

Само пет месеца след като бе поел поста на президент на САЩ, той попада под два политически удара: първият - на 12 април, когато СССР изпрати Юрий Гагарин в космоса - извеждайки за първи път човек в орбита преди американците, и вторият - по-малко от седмица по-късно, с провалената инвазия в Залива на прасета в Куба.

Администрацията на Кенеди се нуждае от победа. И така, президентът се изправя пред Конгреса и произнася 46-минутна реч с почти 6000 думи, която изисква 81 отпечатани страници, за да може да ги прочете за определено време.

На фона на Студената война речта обхваща няколко теми, включително националната сигурност. Но най-впечатляващото съобщение е запазено за края. Кенеди поглежда членовете на Конгреса и обявява намерението на Америка да кацне на Луната.

"Вярвам, че тази нация трябва да се ангажира да постигне целта, преди да изтече това десетилетие - да кацне човек на Луната и да го върне безопасно на Земята."

Промяна на темата

Според някои доклади, речта, която изпрати САЩ на Луната, била почти представена като писмено изявление.

Но вътрешните документи, предоставени на CNN от президентската библиотека на JFK, показват, че служителите на президента се подготвят за лично изказване десет дни преди това - събитие, което те започват да наричат ​​"второ състояние на Съюза".

Според история на Асошиейтед прес от деня на речта, вицепрезидентът Линдън Джонсън "казал на репортери, че е призовал Кенеди да предаде лично посланието си".

"Реалността беше, че лунната програма беше опит за промяна на темата", казва Роджър Лауниус, бивш главен историк на НАСА и автор на "Наследството на Аполо".

Месец по-рано, в бележка от Кенеди до Джонсън на 20 април, президентът попитал своя вицепрезидент дали имат "шанс да победят СССР", като издигнат лаборатория в космоса, да орбитират около Луната или дори кацат на нея. "Има ли друга космическа програма, която обещава драматични резултати, в които бихме могли да спечелим?", пише Кенеди..

"Трябваше да направи нещо драматично", казва Фредрик Логевал, професор по история в Харвардския университет. Кенеди и екипът му решиха, че драмата ще дойде от лунното кацане. "Това беше сериозно предложение и те отделиха много време за речта", добавя той. "Тед Соренсен беше човекът, който написа по-голямата част от нея."

"Тед Соренсен е един от най-близките съветници и автори на речи на Джон Кенеди, което направи двойката "едно от големите политически партньорства на 20-ти век", казва Логевал. "Двамата бяха толкова синхронизирани, обърнаха много внимание на речите на други хора, обърнаха много внимание на това как историческите фигури са се обръщали към населението. И мисля, че речите на Кенеди очевидно са вдъхновени от това."

Но не само Соренсен и останалите автори са имали пръст в изказванията му: "Самият Кенеди допринесе повече за речите, отколкото хората често си спомнят", добавя Логевал. "Можете да видите почерка му в полетата. Той стана много умел - можеше да се отклони от текста и да даде идеално оформени пасажи в пълни параграфи."

И все пак речта на 25 май по принцип не се оценява като една от най-добрите на Кенеди - с най-запомнящите се редове, намерени в неговия встъпителен адрес ("не питайте какво може да направи вашата страна за вас ... попитайте какво можете да направите за вашата страна" ) или дори втората му реч, свързана с Луната, която се проведе година по-късно в университета Райс в Хюстън, Тексас и където той каза на американския народ: "Ние избираме да отидем на Луната през това десетилетие и да правим други неща, не защото са лесни, а защото са трудни."

"Речта в Райс е по-богата, по-вдъхновяваща. Това е по-красноречива реч", казва Логевал. "Извисява се по начин, по който мисля, че речта от 25 май 1961 г. не успя."

Но това, което е най-критично за речта през май, добавя той, "може да са тези пет думи, когато (Кенеди) казва "преди това десетилетие да изтече". "Макар че може да липсва реториката на по-късната реч в Райс, тя "може би е поставила цели в Конгреса, по време, когато той претърпяваше неуспехи и трябваше да се опита да възвърне инерцията."

Човекът, кацнал на Луната

Това беше голям залог, който ускори космическата хронология на Америка - в края на краищата през 1961 г. НАСА е съществувала само от три години.

"Те съзнателно бяха малко неясни относно крайния срок", казва Лауний. "Кога е краят на десетилетието? 1969 г. или 1970 г.? Можеш да обосновеш и двете дати. Така те се чувстваха спокойни, че имат време от още една година, ако е необходимо."

Речта също създаде прецедент за НАСА, агенция, зависима от държавното финансиране. "За космическата общност това стана наистина важно", казва Лауний пред CNN. "В космическата общност имаше и все още остава това чувство, че ако успеем да накараме президента да обяви голяма цел, всички добри неща се случват."

Докато езикът на речта от Райс през 1962 г. може да е по-запомнящ се, първата реч за Луната през 1961 г. е проправила път за успешното кацане на Аполо 11 само осем години по-късно - преди изтичането на десетилетието. С течение на времето историята е придала голямо значение на този почти 46-минутен адрес, откъдето всичко е започнало.

"Проектът Аполо, първоначално обявен от президента Кенеди на 25 май 1961 г., е наистина голям в историята не само на нацията - казва Логевал, - но и на света за 20 век."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase