Снимка: Pixabay
Американски лекари и учени са стигнали до извода, че високите дози на витамин D не подобряват състоянието на пациенти с тежка форма на COVID-19. Това става ясно от публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.
 
240 пациенти с коронавирус са взели участие в двойно плацебо-контролираното изпитание. Те са били разделени на две групи. Едната получавала витамин D3 в доза от 200 хиляди международни единици, а другата група получавала плацебо под формата на фъстъчено масло. 
 
Всички пациенти са преминали през стандартен курс на лечение на вируса, който включва прием на антибиотици и противовъзпалителни препарати.
 
Основната цел на изследването било да се тества витамин D като потенциално средство за намаляване престоя в болница. Учените оценили още и влиянието му върху риска от постъпване в интензивна терапия, от интубация или смърт.
 
Оказало се, че няма основание за използването на високи дози витамин D при лечение на пациентите с тежка форма на COVID-19. Учените казват, че това съвсем не означава, че няма полза от постоянната употреба на витамин D. 
 
Според специалистите пациентите с хронични заболявания като остеопорозата, трябва да имат нива на витамин D над 30 нанограма на милилитър кръв. За здравите пълнолетни индивиди приемливите количества се явяват 20 нг/мл./ БТА

Коментари Напиши коментар

12

уф

преди 4 месеца

Ето още един случай, при който науката върви против здравето на хората. При всички тежки и летални случай на Ковид,нивото на вит. Д в кръвта е било ниско-доказано.Не случайно наричаха този вирус -,,расистки",тъй като жертвите му бяха повече сред тъмнокожи, латиноси,индийци или хора с по-матова кожа,които живеейки в страна като UK-например или и по време на зимата,повечето страдат от недостиг на вит.Д.При лечение трябва да се ползва специална формула на витамина,която е бързо и лесно усвоима

11

Анонимен

преди 4 месеца

Трябва да имаш достатъчно витамин Д в организма за да не си разболееш или да го изкараш леко.Не когато вече си болен да те тъпчат с витамин Д

10

ботокса

преди 4 месеца

ползите са повече от вредите