Снимка: Pixabey

Заради тумор лекари изрязвали 1/6 от мозъка на 6-годишно момче в САЩ, което се възстановява напълно и сега по нищо не се различава от връстниците си. Медиците смятат случая за удивителен и се надяват чрез него да научат повече за пластичността на човешкия мозък, за да правят операции своевременно, пише "24 часа".

Танър Колинс от градчето Ню Стантън в Пенсилвания страдал от гърчове и непоносимо главоболие от 4-годишен и често повръщал. Причината била доброкачествен тумор с големината на топка за голф в задната част на дясното полукълбо. Състоянието му се влошавало и момчето вече не можело да излиза от дома си заради чести припадъци.

"Ставаше ми лошо, повръщах и изведнъж ми минаваше", разказва то.

Прилаганите лекарства не помагали и родителите се съгласили на операция. Били предупредени обаче, че при нея ще има поражения в зоните, където се обработва визуалната информация. Те поели риска, защото имало признаци за забавяне на развитието на сина им и това ги плашело повече от риска да загуби зрението си.

Преди операцията лекарите поставят електроди в главата на Танър и в продължение на седмица изучават електрическите импулси в мозъка му, за да изяснят кои части да изрежат, за да спрат гърчовете. След това отварят черепа и изрязват тумора заедно с прилежащата тъкан в тилната зона и половината тъкан от слепоочието. Така момчето остава без 1/6 от мозъка си.

Днес обаче, 8 години по-късно, Танър е много добър шахматист. Загубените при операцията функции на дясното полукълбо са поети изцяло от лявото. Това е необичайно ярка клинична илюстрация на феномена невропластичност, пише в сп. "Сел" д-р Марлен Бермън от университета "Карнеги-Мелън". Тя наблюдава детето след операцията.

Невропластичността е свойството на човешкия мозък да се променя под въздействие на натрупания опит, както и да се възстановява след увреждане или в отговор на външни въздействия. Тя се проявява на различни равнища - от малки или големи промени в мозъчните клетки до голямо преразпределяне на функциите в кората на главния мозък като ответна реакция на увреждане.

Оказва се, че след операцията единственият проблем на момчето е загуба на периферното зрение на лявото око. Това го лишава от правото да шофира. Но в ежедневието си той лесно компенсира този дефект със завъртане на глава.

Чак такова пълно възстановяване като при Тенър е невъзможно при възрастен човек, изтъква д-р Бермън.

През 2017 г. лекарите откриват в главата на момчето още един тумор с размер на грахово зърно. Той е изваден през 2018 г. и след това Тенър вече доста време няма никакви оплаквания.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

Кюпава продажна карикатура на медия.

20

ПроСоТо

преди 1 месец

интересантно!..Но не е новст!Преди време изрязаха девет десети от "мозъка" на един пожарникар и година по-късно,той стана."Мин. придсидатиль"..

19

Анонимен

преди 1 месец

Ако му изрежат 100% от мозъка, ще стане борец.