Снимка: Pixabey

Двама портиери са уволнени, след като не се намесили, когато американка от азиатски произход е била нападната и пребита в Ню Йорк, предаде Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

65-годишната жена е приета в болница, след като миналия месец била многократно удряна и ритана на улицата.

Видеозапис от нападението показва, че портиери в сграда в Манхатън гледат случващото се и не се намесват.

"Brodsky Organization", които са собственици на сградата, обясниха, че мъжете са помагали на жената, но след като нападателят се оттеглил.

Инцидентът идва на фона на нарастването на антиазиатските престъпления след пандемията, включително смъртоносна атака в Атланта, при която три жени от азиатски произход са сред осемте мъртви.

Кадри, споделени от полицията, показват, че мъж се приближава до жена на улицата и я рита на земята. Докато тя лежи пред входа на сграда, той продължава да я рита в корема и в лицето.

Персоналът в сградата наблюдава нападението, даже се вижда портиер, който затваря вратата. Служителите са отстранени след нападението в очакване на разследване.

В изявление на собствениците на сградата се поаочва, че след като заподозреният е избягал от местопроизшествието, портиерите са оказали помощ на жената и са сигнализирали полицията. Те обаче добавиха, че "не са спазени необходимите протоколи за спешни случаи и безопасност".

"Изключително сме разстроени и шокирани от този инцидент и в сърцата ни сме със жертвата", добавиха те.

Синдикатът, който представлява членовете на персонала, заяви пред "Ню Йорк Таймс", че служителите наистина са помогнали на жената.

В по-дълго видео, получено от "Ню Йорк Таймс", се вижда, че портиерите излизат по-късно, придвижват се към вратата и след това я затварят. Минута по-късно се вижда как излизат навън.

Кайл Браг, президент на синдиката 32BJ SEIU, каза, че служителите са започнали процес за оспорване на уволнението им.

Повече от 3795 инцидента са били докладвани на организацията Stop Asia American and Pacific Islanders (AAPI) Hate от 19 март миналата година до 28 февруари тази година, се казва в доклад.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

Това не може да стане в България. Тук даже портиерите ще се веселят ...

12

Анонимен

преди 1 година

Завиви кой я е ритал ако е бил друг азиатец или нгър не виждам проблем

11

Анонимен

преди 1 година

Демокрация, а...Колело, ама друг път.