Снимка: БГНЕС

Националният департамент по трудови правоотношения в САЩ постанови, че "Тесла" е нарушила закона, като е уволнила синдикален активист, съобщи CNBC.

Като част от същото производство, регулаторът нареди на основателя на компанията Илон Мъск да премахне съобщението си, критикуващо дейността на синдикатите в Туитър.

Компанията трябва да предоговори споразумението за поверителност, което предлага на своите служители за подпис, без да подлежи на обсъждане. Заради това служителите на "Тесла" нямат право да говорят с представители на медиите без специално писмено разрешение.

На компанията е наредено да публикува констатациите на регулатора и да проведе среща (или поредица от срещи) със служители в централата си във Фремонт, Калифорния. На тази среща самият Мъск или представител на регулатора в присъствието на Мъск трябва да прочете решенията на всички работници, включително служителите по сигурността и мениджърите.

Що се отнася до уволнения активист Ричард Ортис, компанията е помолена да го възстанови на работа, изплащайки му обезщетение. Мъск трябва да отмени корпоративните правила, които забраняват разпространението на профсъюзна литература в извън работно време, поради което Ортис беше уволнен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase