Снимка: БГНЕС

Марсоходът "Пърсивиърънс", най-големият и сложен роувър досега на НАСА, премина днес през атмосферата на Марс и кацна успешно на Червената планета в големия кратер Джезеро, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В контролния център на мисията близо до Лос Анджелис служителите, набюдаващи полета, избухнаха в аплодисменти и се поздравяваха помежду си, след като получиха сигнал от роувъра, че е достигнал целта си.

"Кацането потвърдено!", възкликна Суати Моуън, който е ръководител на мисията.

Марсоходът "Пърсивиърънс" пропътува 472 милиона километра за близо седем месеца и влезе в атмосферата на Марс със скорост 19 000 км/ч.

Целта на амбициозната му мисия е да събере и достави на Земята проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е съществувал живот.

"Пърсивиърънс" е петият роувър, който НАСА изпраща на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012)

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 3 месеца

може да събере проби - ама няма как да ги върне на Земята - четете бе Днес!Ако се върнат пробите ще е с другата мисия 2026!

109

Благодарен

преди 3 месеца

Обичам да чета коментари под статии свързани с космически полети. Това за мене лично е един от малкото начини да видя хора правещи и говорещи там нещо и с ръка на сърцето да мога кажа - "И по-прости имало от мене има на тоа свет бе. Евала!"

108

Юнал Джемилов

преди 3 месеца

Голам прас какво ма топли мен таз работа не ми става ясно биллюля