Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп официално напусна Белия дом през януари 2021 година, но веднага се сблъска с множество финансови проблеми.

Не толкова отдавна Тръмп има много приятели и кредитори. Много от тях са заемали мощни позиции в света на бизнеса и политиката. Най-важният му кредитор беше Deutsche Bank, която през последното десетилетие се противопостави на вътрешните разногласия и му отпусна стотици милиони долари заеми. Освен тези безценни връзки, Тръмп имаше близо деветдесет милиона последователи в Twitter, огромна аудитория, която изглежда предоставяше доходоносни възможности за печалба, след като напусна поста.

Но само часове, след като Тръмп се качи на Air Force One за последен път и отпътува към Мар-а-Лаго, бяха публикувани документи, които описват финансовата му ситуация. Според тях бизнесът на бившия президент е в колапс още преди бунтът в Капитолия да накърни безвъзвратно имиджа му.

Всички бизнеси на Тръмп са донесли с 40% по-малко приходи през 2020 г. Той е спечелил с 30 млн. долара по-малко от своя голф клуб Trump National Doral в Маями, а приходите от Trump International Hotel във Вашингтон и Trump Turnberry в Шотландия са спаднали с 60%.

Някои от финансовите нещастия на Доналд Тръмп могат да бъдат обяснени с пандемията от COVID-19 и мерките, свързани с нея. Но в бъдеще загубите ще продължават, тъй като хотелите и курортите на Тръмп, като Trump National Doral в Маями, зависят от големите бизнес, за да запълнят своите бални зали и функционални пространства. Те също така разчитат на богати хора да резервират маси за кафе, хотелски стаи, да организират сватби, които осигуряват ежедневни приходи. Неговите жилищни сгради обслужват богати купувачи. Други начинания на Тръмп, особено неговите лицензионни сделки по света, са още по-зависими от трайната привлекателност на марката Trump, която сега е под въпрос. Трудно е да се повярва, че този проблем с репутацията не е изиграл поне някаква роля в решението му да публикува видеоклип в сряда, часове след като Камарата на представителите гласува за втори импийчмънт, в който той каза: "Насилието и вандализъмът нямат абсолютно никакво място в страната ни и място в нашето движение."

Но дори и преди това, президентът се изправя пред множество финансови предизвикателства, които са породени от взимането на заеми за милиарди долари. Според New York Times Тръмп е "отговорен за заеми на стойност 421 млн. долара, повечето от които са взети през последните 4 години. Ако той бъде преизбран, неговите заемодатели ще са изправени пред безпрецедентното решение дали да наложат възбрана на действащ президент. Незамисимо дали спечели или загуби, Тръмп ще трябва да намери нови начини да използва марката си - и популярността си сред десетки милиони американци, за да печели повече пари."

Но Тръмп не спечели изборите. А в последните си дни той разпространи редица лъжи за избирателния процес. Според Washington Post един от най-близките му бизнес партньори, инвеститорът в недвижими имоти Том Барак, се обадил на Тръмп и го посъветвал да се откаже от усилията си да отмени резултата от изборите и вместо това да предпочете "елегантен" изход.  Барак е казал на Тръмп, че ако се съгласи да напусне тихо офиса си, той може да "предотврати онова, което може да бъде болезнено бъдеще: милиони долари за съдебни разходи, необуздани разследвания и още бойкоти на бизнеса му". Съветите на Барак се оказаха разумни. Тръмп обаче ги игнорира.

Неговите фалшиви обвинения доведоха до бунта в Капитолия и второто дело за импийчмънт срещу него. От този ден, нататък, все повече компании се дистанцират от Тръмп. Сред тях са Facebook, Twitter, Stripe, PGA Tour и Deutsche Bank.

Прекратяването на отношенията между Тръмп и Deutsche Bank е най-сериозното последствие. Според CNN бившият президент дължи много пари именно на тази банка. Той трябва да върне 340 млн. долара. Много банки са отказвали на Тръмп заеми заради ситуацията в която се намира. Deutsche Bank е последната, която се съгласява да му заеме пари.

Но какво означава да прекъсне връзки с Тръмп?

"Банката стигна до заключението, че освен да опрости дълга, тя няма начин да се измъкне от отношенията с Тръмп, преди заемите да бъдат изплатени", пише Times. Тръмп лично е гарантирал тези заеми, според по-ранно разследване на Times, което означава, че Deutsche Bank може да запорира другите му активи в случай на неплащане. За да предотврати такава възможност, Тръмп трябва да намери достатъчно пари, за да изплати заемите или да намери друг кредитор, който ще ги рефинансира.

Загубата на изборите също така ощети и мотото на Тръмп, което е "винаги да побеждава".

Някои от членовете на Мар-а-Лаго са решили да напуснат луксозния клуб, след като Тръмп претърпя загубата. CNN описа атмосферата като "тъжна". А това не само ощетява егото на бившия президент, но също така и джоба му. Докато той е в Белия дом, членовете на клуба плащат по 200 хил. долара на година.

Излизането на Тръмп от Белия дом му попречи да печели пари и да изплаща заемите си. Въпреки спекулациите, че той ще се кандидатира отново за президент през 2024 година, повечето експерти вярват, че засега той ще се фокусира върху финансовото си състояние. Това, което може да му помогне, е неговото позитивно, но може би заблудено отношение към заемите. В интервю през 2016 година той казва: "Обичам заемите. Аз съм кралят на заемите. Никой не познава взимането на заеми по-добре от мен. Направих състояние от това. А ако нещата не се случат по план - преговарям. Имам предвид - това е умно нещо, а не глупаво."

Коментари Напиши коментар

58

ББ

преди 1 година

разбира се,че е пътник,фалиралият 6 пъти "бизнесмен" с приятели мафиоти,рекетиращият 130 милионното население на Мексико да плати стена която била панацея...призоваващият последователите му да пият дезифектанти,платилият на фашистки,расистки и престъпни организации нападението срещу Конгреса на САЩ...защитниците му или сте платени от него или сте последователи на Хитлер...Дойче Банк...Путин с хакерите си...и очаквате да превземете САЩ ли???убийствата в Конгреса на САЩ ще ви търсим отговорност!!

57

xmmm

преди 1 година

поредната поръчкова манипулативна статия. По-добре пишете кой пречи на бизнеса му, защо банките не му дават кредит, под чия заръка и заплаха са и прочие.Сещам се Льо Пен искаше заем от френските банки и те разбира се като марионетки на правителството отказаха и тя се принуди да вземе от Руска банка, което пък трябваше да я дискредитира и прочие ченгесарски номера на кукловодите.

56

Анонимен

преди 1 година

То си е изкуство да убедиш банките да ти дадат $400 милиона. После банките да имат да вземат. Това да не е длъжник на 5 000 лв. с имот за 100 000. Тук е обратното.Честито на печелившите.