Снимка: Twitter/ USCGSoutheast

Трима души оцеляват 33 дни на необитаем остров в Бахамските острови, хранейки се само с кокосови острови. Те са били спасени от рутинен патрул на американската брегова охрана, който съвсем случайно забелязал, как групата трескаво развява импровизиран флаг на Ангуила Кей.

Тримата кубински граждани споделят пред спасителите си, че са оцелели предимно благодарение на кокосови орехи, а един от членовете на екипажа, участващ в спасителната акция, заяви пред BBC, че е "изумен, че са успели да оцелеят толкова дълго".

Групата беше забелязана за първи път на острова, разположен между Флорида Кийс и Куба в понеделник.

Представителят на бреговата охрана Райли Бийчър каза, че е патрулирал, когато "нещо привлякло вниманието на окото му". Когато се върнал на по-ниска височина, разбрал, че на острова има хора в беда.

Екипажът не беше оборудван за незабавно спасяване, но на кубинците била спуснала храна, вода и радио, чрез което да могат да комуникират.

"За съжаление нямахме никой, който свободно владее испански език, но с моите бедни познания успях да разбера, че те са от Куба и че се нуждаят от медицинска помощ. Те подчертаха, че са били на острова от 33 дни", сподели лейтенант Бийчър.

Групата от двама мъже и една жена казала на служителите на бреговата охрана, че са доплували до острова, след като лодката им е потънала.

"На пръв поглед изглежда, че на острова няма много растения, но там има малко храсти и някои дървета", каза Джъстин Догърти.

Съобщенията на американските медии твърдят, че кубинците са оцелели и благодарение на плъхове и конхи.

Триото най-накрая беше спасено от острова с хеликоптер във вторник и откарано в медицински център във Флорида, въпреки че няма съобщения за големи наранявания. Оттогава те са прехвърлени в американската имиграционна и митническа служба, казва бреговата охрана.

Членовете на спасителния екип казаха пред BBC, че никога преди не са били свидетели на подобна ситуация.

"Никога не съм попадал на никой, който да е бил блокиран където и да е било през този период от време", каза лейтенант Догърти.

 

Коментари Напиши коментар

42

Hamster

преди 1 година

За жената е ясно, какво е яла!

41

Анонимен

преди 1 година

Защо бягат от кубинския рай? Някой учен социалист прочел няколко пъти 75-те тома на Ленин може ли да обясни?

40

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен"И имаше деца, и населението нарастваше."Имаше деца защото бяха затворени границите, ако бяха отворени както сега България щеше да е 1-2 милиона. Толкова бяха вярващите в социализма.