Снимка: БГНЕС

Джейдън Кар има акции от GameStop много преди да се развихри лудостта от последните дни, която доведе до скок на цените на акциите. Сега 10-годишният инвеститор е горд собственик на почти 3200 долара.

Майка му Нина Кар каза пред CNN, че е купила на Джейдън 10 акции на компанията през 2019 г. като подарък от Kwanzaa, защото искала да го научи на инвестиране. Петокласникът от Сан Антонио обичал видео игрите, така че според родителите му, акциите били добра инвестиция.

"Преди две години постоянно ходехме в GameStop и просто купувахме различни видео игри", разказва тя. "Помислихме си, че можем да му дадем дялове от GameStop, да му дадем нещо осезаемо, за което да се придържа  и да го оцени."

Нина купува акциите на GameStop за около 60 долара, отпечатва сертификата, оформя го в рамка и опакова подаръци. "Той искаше XBox One, но каза, че подаръкът му харесва", спомня си майката.

"Беше много готино, че получих акции в една от компаниите, които най-често използвах", казва Джейдън. От време на време той разглежда цената на акциите за забавление, но казва, че майка му го е научила да мисли за това като за дългосрочна инвестиция.

Акциите на GameStop (GME) са нараснали с повече от 1500% за годината. Печалбите до голяма степен се дължат на група инвеститори в Reddit, които купуват акциите, за да навредят на късите продавачи и хедж фондовете, които са заложили на падането на акциите.

Кар е активен инвеститор от около пет години и следи цената на акциите. В сряда сутринта телефонът й полудява. Тя вижда, че акциите са достигнали 350 долара и драстично се качват и намаляват. След това веднага изтичва при сина си, който е във виртуалната класна стая, и бързо му обяснява какво се случва. Нина го пита какво иска да направи.

"Исках да ги продадем веднага, защото знаех, че цената може да падне за секунди", каза Джейдън. В крайна сметка семейството продава акциите за около 320 долара - общо за почти 3200 долара.

Това бяха първите акции на Джейдън, но той споделя, че проучва следващите си покупки. А Нина е категорична, че учи сина си на инвестиране, спестяване, дълг по кредитни карти и други финансови теми, които ще трябва да разбере, когато порасне.

"Ние сме афроамериканци. Не виждате много от това в нашата общност", казва тя. "Исках да му дам добър старт, когато става въпрос за тези неща, защото аз ги научих по-късно в живота, а бих искала да съм ги знаела по-рано."

Бащата на Джейдън умира през 2014 г., което кара майка му да се увери, че детето е финансово грамотно. "Той е моето наследство", кавза тя. "Трябва да се уверя, че той е подготвен за бъдещето."

Джейдън влага 2000 долара в спестовната си сметка и планира да инвестира 1000 долара. Той заяви, че би искал да купи акции в Microsoft и Roblox, популярна компания за онлайн игри, която се подготвя за своето IPO.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase